2016. augusztus 3., szerda

Tények és tévhitek a köves ékszerekről



Sok embertől hallom, hogy azért nem mernek követ kérni az ékszerükbe, mert az úgyis ki fog esni. sajnos ez a közkeletű tévedés egyre elterjedtebb, mióta igen felhígult az ötvös szakma és olyan emberek is árulhatnak ékszereket, akiknek egyáltalán nincs is ötvös végzettségük.

52 köves gyűrű Mihalovits Manufaktúra
De kezdjük az alapoknál! Ha szakszerű kő foglalásról beszélünk, azt ragasztóanyagok alkalmazása nélkül kell megvalósítani. A kő helye ki van marva a fémből, és mechanikus módszerrel van rögzítve. Például lehet egy peremezési eljárással, amikor a fém rá van húzva egy speciális szerszámmal a kő karimájára, szaknyelven rundisztjára.

Másik módszer, amikor az alapfémből kis karmok vannak vésővel „felszúrva” és ezek a karmok rögzítik a követ. 

Gyakori megoldás az is, amikor egy külön foglalat van kialakítva a kőnek ( pl. a lánykérő gyűrűknél, kísérőgyűrűknél. ) Ilyenkor a követ vagy egy zárt „tok” jellegű foglalat védi, vagy karmos foglalat van kialakítva.


Ezeknek számtalan variációja és kombinációja van használatban, de a lényeg, hogy sohasem ragasztva van a kő. A ragasztó anyagok ugyanis idővel öregszenek, hideg-meleg változására megrepedezhetnek, és nem tartanak többé. Vagyis valóban elveszik a kő!

A ragasztó ráadásul csúnyán homályosítja az áttetsző köveket. Az ilyen kő rögzítés szakmailag helytelen!

Nem véletlenül szoktam hangsúlyozni a megrendelőinknek, hogy a nálunk készült ékszerekbe kézi munkával vannak befoglalva a kövek, mikroszkóp alatt! Ezért minden gyűrűre, medálra teljes körű garanciát vállalunk! A kövek nem eshetnek ki rendeltetésszerű használat esetén!

Sajnos olyan is elő szokott fordulni, hogy egy régebben nálunk készült ékszerből foglaljuk ki a köveket, mert a tulajdonos meg kell, hogy váljon tőle. Ilyenkor mi magunk is csak az ékszer roncsolásával tudjuk eltávolítani a köveket és olyan is van, hogy egy darabban nem is sikerül kivenni azokat, olyan szilárdan vannak a helyükre rögzítve.

Sokan előnyben részesítik az olcsóbb, szintetikus köveket, mert ezeket „nem kell félteni”, szerintük. (Egy szintetikus magas fényű cirkónia 3.000-5.000.-Ft a befoglalással együtt.) A valóság azonban az, hogy ezek a műtermékek, csak újonnan szépek, óvatos viselés mellett is hamar megkopnak, fényüket vesztik.
1 karátos lánykérő gyűrű Mihalovits Manufaktúra 
Szívesebben ajánlom a valódi köveket, amelyek szépek, kemények és értékállóak.

Elsősorban a gyémántot, amely a legkeményebb anyag a Földünkön, azonfelül az elsőrangú drágakövek közül: a rubint, zafírt. 

Ezek nagyon kemény, ritka kövek, minden darab belőle, egyedi, megismételhetetlen, a természet által több millió év alatt létrejött csodával határos varázslat, melyeknek értéke pénzben alig-alig kifejezhető…



Szép napot kíván:

Mihalovits András és fia
Karikagyűrű-Specialisták


1238.Budapest, Soroksár
Láng Endre utca 45.

www.mihalovitsmanufaktura.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése