2016. július 28., csütörtök

Ékszer- befektetés vagy eszmei érték?




Ötvösként gyakran megkérdezik tőlem az ügyfeleim, hogy ez-vagy az az ékszer mennyire jó befektetés? Ha ma megveszi, és holnap eladja, többet ér-e? Erre viccesen azt szoktam mondani, ha holnap többet érne, én sem adnám el ma de komolyra fordítva a szót, e szempont alapján az ékszereket két főbb csoportra oszthatjuk:

1. Befektetési ékszerek, vagy nemesfém tárgyak,

2. szentimentális értékkel bíró, divat-ékszerek, ajándéktárgyak.

Mivel azok, akik ezt a kérdést fölteszik, jobbára befektetési érték kategóriában gondolkoznak, ezért elemezzük most az 1 es pontot. ha valaki azért vesz nemesfém tárgyat, hogy pénzt keressen rajta, akkor a következő lehetőségei vannak:

      a.      befektetési aranytömb vásárlása:
Lényeges, hogy nemzetközileg elismert cég védjegyével ellátott aranytömb legyen, amelyet hivatalos helyen számlával vásároltunk. Legszívesebben ajánlanám az Ögussa termékeit, itthoniak közül pedig a BÁV ot.
Előnye, hogy kis helyen elfér nagy érték, biztos értéknövekedés hosszú távon.
Hátránya, hogy széfben kell tartani, hosszú távon hoz csak hasznot, mert a gyártó munkadíjat számol fel a készítésre, amit elveszítünk, amikor olvasztásra eladjuk az aranyat.

  1. aranypénzek vásárlása
Jó móka és jövedelmező régi aranypénzeket gyűjteni
Előnye, hogy mindig kisebb a kínálat, mint a jelentkező kereslet, ezért könnyű gyorsan eladni, ha nem törekszünk szemérmetlen haszonra.
Hátránya, hogy nagyon érteni kell hozzá, mert vannak hamisítványok és ún. után veretek, amelyek megszólalásig hasonlítanak a régihez, csak újak.

  1. régi nemesfém (arany, ezüst, vagy platina) ékszerek vásárlása
Szívesen látogatok árveréseket, mert nagyon színvonalas nemesfém használati tárgyak és ékszerek kerülnek kalapács alá. Ha hosszabb távban tudunk gondolkodni, ezek a tárgyak jó befektetések lehetnek, és amíg birtokoljuk, használjuk őket nagy örömet tudnak szerezni, míves kidolgozottságukkal, egyediségükkel.
Fontos, hogy olyan árverési csarnokot látogassunk, amelynek szakmai hitelességéhez nem fér kétség! ( BÁV, Dorotheum) Sajnos írhatnék ide negatív példát is, de nem teszem!
Hátránya, hogy a leütési árhoz hozzátesznek 20 százalékot, ennyivel többet fizet a vevő, míg az eladó, a leütési ár mínusz 20 ot teheti zsebre. Így beláthatjuk, hogy ez főként az árverező cégnek hoz igazi hasznot

  1. kézzel készült egyedi nemesfém ékszerek vásárlása
A kézzel készített, egyedi ékszerek ára folyamatosan nő, mert egyre drágább az alapanyag és az energiák, növekszenek a vállalkozásokra kirótt terhek.
Vegyünk egy egyszerű példát:
Egy sima, egyszerű Anker nyaklánc 14 karátos aranyból, 10 gramm felhasználásával.
Ezelőtt 15 évvel egy gramm arany alapanyag (14 karátos) 2.500.-Ft volt, ma 7.000.-Ft. Az ékszer ÁFA tartalma 20%-ról 27%-ra nőtt. Drágább lett a benzin és többet kér a könyvelőm is.
2001 ben a 10 grammos nyaklánc ára számlával, garanciával, díszdobozban 50.000.-Ft volt.
Ma ugyanez150.000.-Ft.
Ha megszorulok, és legrosszabb esetben anyagárban eladom a 15 évvel ezelőtt készült nyakláncom (tehetem, mert a kézzel készült 10 grammos arany lánc szakítószilárdsága 100 kg, így még nem ment tönkre- szemben a gépi üreges áruval) akkor még így is nyertem az üzleten 20.000.-Ft ot és ingyen volt egy szép láncom 15 évig.

  1. valódi kövek
Elsősorban gyémántot javasolnék GIA, vagy más nemzetközileg elismert certficate-al.
Másodsorban, rubint, zafírt, smaragdot, tehát elsőrangú, ritka köveket. Ezek ára rohamosan növekszik. Hátrányuk viszont, hogy komoly szakértelmet igényel a kövek eredetiségének megállapítása és emiatt nem könnyű szakmai közvetítés nélkül eladni.

http://mihalovitsmanufaktura.hu


Remélem cikkemmel kicsit segíthettem a tisztánlátást és eligazodást az ékszerek összetett világában.

Üdvözlettel,

Mihalovits András
Ötvösmester

0620-270-77-77

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése