2016. július 21., csütörtök

Hogyan (ne) vásároljunk nyaraláskor ékszert

Ötvösként sajnos nagyon sokszor hallom azt a történetet, hogy a fiatal házaspár amézeshetek, vagy egzotikus nyaralás ideje alatt milyen „visszautasíthatatlanul jó ajánlatot kapott” drágakőre, vagy valamilyen hőn áhított ékszerre.

A nyár, az önfeledt kikapcsolódás idejére is őrizzük meg kissé higgadt gondolkodásunk és józanul döntsünk pénzügyi kérdésekben, mert az esetek zömében bizony kiderül, hogy az olcsó ajánlatok nagy anyagi veszteséget okoznak.

Ha társas utazásra megyünk, mindig kérjük ki a helyi idegenvezető tanácsát, hol vásároljunk, melyik üzlet megbízható. Készüljünk fel valamelyest az árakból! Az a cég, amelyik 40-50 százalékos árengedményt tud adni, minimum gyanús; hiszen vagy eddig kellett, hogy irreális áron kínálja a portékáját, vagy egyszerűen csak a normál árat felszorozva írja ki a régi árat. Bevett gyakorlat.

Sajnos a turisták megkopasztása régi hagyomány, de csak avval tehetik meg, aki felkészületlen.

http://www.mihalovitsmanufaktura.hu/Vásárláskor legyünk körültekintők és megfontoltak. Személy szerint mindenkinek azt javasolnám, hogy mindig ugyanahhoz az ékszerészhez járjon, akit már ismer, tudja hol a műhelye és bármi garanciális probléma adódna, hamar megtalálható. Külföldre nem fogunk visszautazni, hogyha kiderül: az ékszer, amit vettünk nem is arany, nem is valódi gyémántot adtak el nekünk „fél áron”.

Ezt az üzlettulajdonosok is jól tudják, és ennek megfelelően van kitalálva az üzleti tervük. Sajnos itthon is ,hipp-hopp megszűnnek ékszerboltok, a különféle plázákban, ahol könnyű akár néhány hónapos szerződésben lefoglalni az üzlethelyiséget, aztán a nagy „aratás” után új cégnéven két várossal arrébb egy másik plázában folytatódik ugyanaz. Hiába ír elő garanciát a törvény, ha a cég jogutód nélkül megszűnik.

A megrendelőim meglepődnek néha, hogy miért van a névjegyemen az otthoni vezetékes számom, és miért lakom közvetlenül a műhely mellett? Nem azért, hogy reggel ne kelljen messze sétálnom a munkába! :)

Az egyik legelhíresültebb történet, amikor XY cég, nevezzük mondjuk Ali baba kft-nek (stilszerű :) ) meghirdette, hogy rendkívül jó áron kínál befektetési aranyat és a folyamatosan emelkedő aranyárra hivatkozva, garantálja a magasabb áron való visszavásárlást!

Megjelentek az első gyanakvó, de bátor ügyfelek és megvették az első befektetési tömböket, majd annak rendje és módja szerint – hiszen magyarok vagyunk-, tehát senkiben sem bízunk meg, elvitték a tömbjeiket különböző ékszerészekhez bevizsgáltatni, hogy tényleg arany-e? A tömbök tökéletesek voltak és terjedt a jó hír!

http://www.mihalovitsmanufaktura.hu/
Özönlöttek a befektetők, micsoda lehetőség! Amit ma megveszek jövőre 10-20 vagy akár 30 százalékkal többért veszi vissza ugyanaz a cég tőlem. Az eladók megnyerő külsejű, öltönyös fiatalemberek és mosolygós kosztümös, csinos hölgyek, segítőkész, csapat. Bármikor hívhatjuk őket telefonon bizalommal…amíg le nem járt az a bizonyos első vevőtől számított egy év. A folytatást mindenki sejtheti, a cég jogutód nélkül megszűnik. A károsultak eladják kis veszteséggel az aranyukat és örülnek, hogy „csak ennyit” buktak. Tehát nem árt az óvatosság! informálódjunk több helyről is, mielőtt döntünk!

Ha idegenben szeretnénk ékszert vásárolni, mindenképp készüljünk fel legalább az alapokból! Így az eladó is látni fogja, hogy konyítunk valamicskét a dologhoz, és ha szerencsénk van még egy két elismerő dicséretet is bezsebelhetünk! Ötvösként sokszor sajnálom, hogy nem lehet egy-két szakmai érdekességről beszélni, az ügyfeleimnek, mert az alapok elmagyarázására megy el az idő.

Ismerjük meg az alapvető szakmai kifejezéseket: - Mi a karát és mit jelöl? – Melyek a nemzetközileg elismert fémjeleket és hogyan védik a vevő biztonságát? –Hogyan különböztethetjük meg a valódi köveket a hamisaktól? –Honnan tudhatjuk melyik ékszer egyedi kézi munka és melyik tömegtermék (még akkor is, ha csak egy darabot tesznek ki belőle a kirakatba)

Mindezekre a kérdésekre válaszokat kaphat honlapomon itt:

www.mihalovitsmanufaktura.hu

Mihalovits András ötvösmester

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése