2016. július 14., csütörtök

Hogyan óvjuk, ápoljuk ékszereinket nyáron?




Az alábbiakban 5 egyszerű szabályt mutatok be, amelyek betartásával megnövelhetjük ékszereink élettartamát, megőrizhetjük azok szépségét hosszú távon. 

A nyár az az évszak, amikor leginkább veszélynek vannak kitéve az ékszerek, ezért tartsuk be a következő néhány egyszerű szabályt:

1. Arany és ezüst ékszereinket ne vigyük termálvizes medencébe, mert az erős oldott kén elszínezi az ékszereket és ezt a felületi szulfidációt már csak ötvös tudja eltávolítani. (nemesacél, titán és platina ékszereknek nem árt a gyógyvíz sem!)

mihalovitsmanufaktura.hu

 
Általában semmilyen ékszer viselését nem javaslom strandon vagy fürdőben, tengerparton, mert legtöbbször itt veszítik el az emberek gyűrűjüket, láncukat. Kivételt képeznek ez alól a gyöngysorok, amelyeknek kifejezetten használ a víz ( csak a tiszta víz, nem a klóros vagy a gyógyvíz!).

2. A nyakláncok, karláncok zárjait ellenőriztessük évente egyszer ötvössel! 

Egy kopott zár, vagy elöregedett rugó miatt kár lenne elveszíteni láncunkat! 

Egyik leggyakoribb hiba, amivel ötvösként találkozom, hogy parfümöt fújnak a nyakláncra, amitől a zár rugója hamar berozsdásodik!
 
Gyöngysorokat kb. 3 -5 évente célszerű újrafűzetni, mert elöregszik a fűzőfonál és elszakadhat. Értékesebb gyöngyök esetén a szemenként csomózott fűzést ajánlom!

3. Köves ékszereink befoglalását ellenőriztessük évente egyszer! 

Egy meglazult karom, vagy sérült kő miatt nagy bosszúság érhet minket, ha elveszítjük ékszerünkből a követ!

4. Vízálló óránk, búváróránk tömítését ellenőriztessük a strandszezon kezdete előtt!

5. Gyűrűink, láncaink, fülbevalóink szép fényét sokáig fent tarthatjuk külön erre a célra készített és házilag egyszerűen alkalmazható tisztító folyadék és ékszertisztító kendő használatával. Ilyen, minden nagyobb ékszerboltban vagy ötvösnél kapható.

Ezen szabályok betartásával sokáig és örömmel viselheti kedvenc tárgyait! 

Ne feledje az ékszer - akárcsak a ruhának a mosás - a rendszeres ápolást, törődést meghálálja.

Amikor nem viseli ékszereit, mindig tartsa széfben!


Üdvözlettel: Mihalovits András
ötvösmester
0620-270-77-77
www.mihalovitsmanufaktura.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése