2016. augusztus 31., szerda

Drágakövek szimbolikája




Az ékszer kiválasztásánál fontos szempont az alapanyag mellett a megfelelő ékkő! Hiszen minden valódi követ a természet alkotott több millió év leforgása alatt a föld mélyén, ezért sokan spirituális energiákat tulajdonítanak nekik és talán nem is véletlenül! 

A kövek megmunkálásával egyidejűleg, elkezdett kialakulni azok szimbolikus jelentése is. Például a gyémánt nagy keménysége, ellenállósága és magas fénye miatt az örök szerelem szimbóluma lett és mind a mai napig a lánykérő gyűrűk legkedveltebb kísérőköve.

www.mihalovitsmanufaktura.hu

Hasonlóan a rubin, mely piros színe miatt a szerelem és a szív egyik megtestesítője. 

www.mihalovitsmanufaktura.hu


Egyesek hisznek a kövek gyógyító, vagy mágikus erejében is.

www.mihalovitsmanufaktura.hu
A gyöngy, kerek formája miatt a tökéletesség, fehér színe miatt a tisztaság és hűség egyik legszebb szimbóluma, ezért jegyajándéknak szintén kiváló választás. Legkülönlegesebbek a sós vízi igazgyöngyök és a tahiti gyöngy.

www.mihalovitsmanufaktura.hu
Népszerű még karikagyűrűk, kísérőgyűrűk esetén a zafír, mely a hűség szimbólumköve. Nagyon változatos színskálán mozog, legközismertebb a kék, legértékesebb típusa a búzavirágkék színárnyalat, de nagyon különlegesek a narancssárgás és a zöld árnyalatai is.

www.mihalovitsmanufaktura.hu
A szépség mellett fontos szempont az időtállóság kérdése is, hiszen ha lánykérő gyűrűről, vagy karikagyűrűről beszélünk, akkor az ékszer mindennapos viseletnek lesz kitéve!

Sok szempont mellett három fő tulajdonságot érdemes figyelembe vennünk!

  • Elsőként a keménység, amit egy úgynevezett MOHS skálán szoktak mérni. Ezen a skálán 10 es érték a föld legkeményebb anyaga a gyémánt, nem sokkal marad el mögötte 9 es értékkel a zafír.
  • Szintén fontos, hogy a kő minél tisztább, zárvány mentesebb legyen, repedések, csorbaságok nélkül, mert ezek előidézhetnek további sérüléseket a jövőben.
  • Ezenfelül olyan köveket ajánlok szívesen, amelyeknek karcszíne megegyezik a kő eredet színével. Gyémánt és zafír esetén szintén nincs gond, de vannak olyan kövek, amelyek ha megsérülnek, karcolódnak, a sérülés helyén más színt láthatunk, mint az eredeti kő színe (pl. opál), ezek kevésbé praktikusak a mindennapokra, inkább medálnak, fülbevalónak ajánlom, ahol kisebb az ékszer sérülésének kockázata.


Szép napot kíván: 

Mihalovits András és fia
Karikagyűrű-Specialisták

1238.Budapest, Soroksár
Láng Endre utca 45.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése