2016. augusztus 17., szerda

Egyedi vagy tucat?




Szembesülök sokszor azzal a problémával, hogy sorozatgyártott tömegtermékeket egyedi ékszerként emlegetnek.

Ennek két oka szokott lenni: 
- vagy az eladó nem képzett ötvös, 
- vagy –rosszabb esetben- szándékos megtévesztés van a dolog hátterében. 

Elsőként tisztáznunk kell a fogalmakat, hogy mindenki azt kaphassa, amit szeretne! 

Nemesfémből – mint bármely egyéb anyagból is- készíthető egyedi, kézzel készült műremek, vagy sorozatgyártott széria munka.

Egyik sem rosszabb, vagy jobb feltétlenül, de az értékük mindenképp különböző! Mint ahogy egy autó, vagy egy ruha árát is erősen befolyásolja, hogy hány darabot készítettek belőle, így van ez az ékszerek esetén is.
 
www.mihalovitsmanufaktura.hu

Egyedi kézzel készült ékszernek nevezzük azt a művészi értéket képviselő tárgyat, amely nemes alapanyagokból, kézi munkával készült, reszeléssel, fűrészeléssel, kovácsolással, keményforrasztással vagy hegesztéssel. Egyetlen példányban, vagy nagyon kis sorozatban maximum 5-10 példányban létezik és minden darabja kézi munka, nem sokszorosító eljárással (például nem öntéssel) készült. Gyakran díszítővésés, cizellálás, aranyberakás díszíti, valódi kövek vannak belefoglalva.

A sorozatgyártott ékszerek nagy példányszámban készülnek, több ezer vagy akár millió egyforma darab tömegtermék formájában. Általában üregesek, hogy minél kevesebb anyagból hatékonyan eladhatóak legyenek. Legtöbbször precíziós öntéssel készülnek. Az öntvények sajnos vagy ridegek, törékenyek lesznek, vagy lágyak, képlékenyek. Az ékszerekben lévő köveket vagy ragasztják - ami idővel kiesik, vagy az öntés alapjául szolgáló úgynevezett modellviaszba nyomkodják bele. Ebben az esetben a kőnek majdnem a fele takarásba kerül, így a kövek jelentősen vesztenek brillianciájukból.

Általában nem ékszerészek tervezik meg a sorozatgyártásra szánt modellt, így azok rengeteg gyerekbetegségben szenvednek, hamar javíthatatlan állapotba kerülnek. 

A sorozatgyártott nemesfém tömegtermékek hazájában, Olaszországban, Törökországban ez nem okoz nagy gondot, mert nagyon olcsón állítják elő ezeket az ékszereket, és ha tönkrementek, kevés ráfizetéssel lecserélheti a tulajdonos a legújabb designra.

Sajnos itthon nincs még meg az az árkülönbség, mint mondjuk a szomszédos Ausztriában, ahol a géppel készült ékszer egytizedébe kerül, mint a gondos kézi munka!

Jogosan merül fel a kérdés: laikusként hogyan különböztethetünk meg egy tömegterméket a kézzel készült ékszertől?

Íme néhány támpont:

- A legtöbb tömegáru üreges, könnyűsúlyú, mert így lehet nagy mennyiségben költséghatékonyan gyártani. A gyűrűk belseje ki van könnyítve a láncok szemei csőből vagy vékony lemezből vannak préselve.

- A kézzel készült ékszerek jobbára nagyobb tömegűek, az apró részletek is kidolgozottak, nincsenek elnagyolt részek.

- Platinából például nincsen tömegtermék, mert nagyon drága az alapanyag.

- Ha ötvösnél rendelünk és egyedi elképzeléssel érkezünk, jó eséllyel kézi munkát fogunk kapni, míg az ékszerboltok célja, hogy minél több vevő igényeit elégítse ki gyorsan, meglévő árukészletből.

A kézzel készült ékszerek értéke folyamatosan nő az idő előrehaladtával, míg a sorozatgyártott ékszer újraértékesítés esetén csak annyit ér, mint az alapanyag ára.

Ne feledjük: a minőség többet ér a mennyiségnél, az ékszer valódi célja az önkifejezés és az egyediség!

Üdvözlettel: Mihalovits András
ötvös mester
+ 36 20-270- 77-77

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése