2017. június 29., csütörtök

Trükkös átverések 2. rész

A másik leggyakoribb átverés, amivel találkozom, a vásárlók megtévesztésére épít.

Abból indulnak ki, hogy a leendő ügyfél úgysem ismeri a szakkifejezéseket, ezért elég néhány hangzatos terminus technicus kellő időben történő megcsillogtatása.
Pl. a gyűrűbe egy briliáns csiszolású kő van foglalva.

A briliáns olyan csiszolási forma, mely bármilyen kőből, vagy műtermékből megcsiszolható. Jelentése csupán annyi, hogy a kő szabályos formában 58 lapra van megcsiszolva. Ezt az ideális csiszolási formát egy Tolkovszky nevű matematikus kísérletezte ki, célja az volt, hogy a drágakő a beérkező fénysugarak minél nagyobb százalékát verje vissza és minél kevesebbet nyeljen el.

Egyedi ékszerkészítés a megrendelő igényei alapján


Ezt brillanciának nevezzük.

Nem mindegy azonban, hogy ezt a briliáns formát gyémántból, vagy cirkóniából csiszolták meg! Az érték különbség hatalmas!

A gyémántok esetében ügyelnünk kell a kő zárványmentességére, színére, a csiszolás tökéletességére és még hosszan sorolhatnám, mert ezek is erősen befolyásolják a kő értékét.

A másik közkeletű csalás, amikor sorozat gyártott, öntött termékeket kézi munkának, egyedi ékszernek hívnak!

A valóban egyedi ékszer egyetlen példányban, kézi munkával készül, fűrészeléssel, reszeléssel, keményforrasztással vagy hegesztéssel, kézi véséssel.
Ötvösök esetleg készíthetnek kisebb sorozatokat egy bonyolultabb, jól sikerült darabról, de maximum 5-10 darabos kis szériák szoktak lenni.

A kézzel készült ékszer egyedibb, tartósabb, mert kovácsolt és hengerelt anyagból készül. A tömegük kb 20 százalékkal több!

Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése