2017. július 6., csütörtök

Ékszerek mágikus ereje és a mögötte rejlő praktikum…

Ősidők óta a nemesfémek és az ékszerek különleges szerepet játszanak az emberiség történetében.

Az arany és ezüst az uralkodó házak monopóliuma volt, erőt és isteni tulajdonságokat tulajdonítottak ezeknek a tárgyaknak.

Az ókori Egyiptomban csak a fáraó és az ő papjai viselhetek arany ékszereket és haláluk után a sírba is elkísérték őket ezek a hatalmi szimbólumok. Szinte bármi- és bárki kapható volt az értékes fémért cserébe.
Nem volt ez másképp az Ókori Rómában sem. Bizonyos drágakövek viselése ranghoz volt kötve, így tulajdonosáról már messziről látszott, hogy milyen társadalmi osztályba tartozik. Az átlagemberek maximum csontból, fából, bőrből készült egyszerűbb ékszereket hordhattak.

Csak jóval később, a polgárság megjelenésével vált általánossá a nemesfém ékszerek viselete. Mivel a nemesfém mindig drága volt, ezek a tárgyak egyben befektetési értékkel is bírtak, egyfajta értékmegőrző funkcióval rendelkeztek.
Kis helyen nagy érték volt felhalmozható és könnyen szállítható, elrejthető vagyontárgyak voltak ezek. A gazdag családból származó leányok hozományául gyakran az ékszer szolgált.

Vallási tárgyak, jelképek, amulettek is gyakran készültek aranyból, ezüstből drágakövekkel, gyöngyökkel.

A legenda szerint Cleopatra azzal bizonyította hatalmas vagyonát, hogy egy igen ritka, hatalmas gyöngyöt ecetben oldott fel és megitta azt…

Egyedi ékszerek, kézzel készült ékszerek.


Ha meglepődnek ezen a furcsa eseten, gondoljanak csak arra, hogy máig sem sokat változott az emberi természet, hiszen Dubai-ban ma is színarannyal meghintett kávét szürcsölnek a gazdagok, a sejkek pedig arany felnijű sportautókon furikáznak…


Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése