2017. július 13., csütörtök

Az ékszereken megjelenő legkedveltebb szimbólumok

Leggyakrabban egyedi elképzelésekkel keresnek fel, akik nálunk készíttetik ékszereiket.

Mégis van jó néhány vissza-vissza térő szimbólum és forma, melyeket már sokféle variációban készítettem, annyira népszerűek.

Nézzünk néhány példát:


Első helyen, a gyakorisági ranglistán még mindig a kereszt áll. Legkedveltebb a hagyományos latin keresztforma. Míg régebben a teljesen hagyományos, kereszt-korpusszal volt kedvelt, manapság inkább a korpusz nélküli, modernebb formák divatosak. A sárga arany helyett gyakran fehér arany, vagy két szín kombinációja, de nem ritka a titán vagy damaszkuszi acél kereszt fonott bőrszíjon. Emellett egyre többször kérnek lovagkereszt (máltai kereszt) formát, vagy egyiptomi, ún. ankh keresztet, mely más néven az „élet kulcsa” néven is ismert


Második leggyakoribb a szív motívum. Mivel főként karikagyűrűket és lánykérő gyűrűket készítünk, nagyon sokszor kérik, hogy a szív szimbólum jelenjen meg a gyűrűkön. Legnépszerűbb az összeilleszthető, két fél szív, mely a két gyűrű összerakásával adja ki a teljes szívformát, de nagyon kedveltek még a szívformára csiszolt drágakövek is.


Kisárőgyűrű. lánykérőgyűrű, egyedi ékszerek

Szintén kihívás mindig újabb és újabb megjelenési formát adni a végtelen jelnek, vagy más néven Möbius-szalagnak, melyet szintén sokan kérnek aranyból medálnak, vagy gyűrűbe vésve. Itt is népszerűségnek örvend az összeilleszthető, két félből álló megoldás. Készülhet véséssel, marással, de medálként térbeli, háromdimenziós modellt is csináltunk már.

Úgy tűnik múlhatatlan divatja van még a lemezből kifűrészelt keresztneveknek is, melyeket vékony láncok betétjeként szokás megoldani. Itt legszebbek azok,  amelyekben a kezdőbetű apró kövek sorával van kirakva. Leggyakrabban a dőlt, írott betűs megoldást kedvelik, de nem ritka a modernebb, szögletes -betűs megoldás sem…



Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése