2017. június 1., csütörtök

A gyöngy legendája és újra felfedezése 2. rész

A tahiti gyöngy tenyésztése

A gyöngy tenyésztéséhez szükséges beültetést főként japán mesterek végzik. Ehhez egy másik kagylóból kivágott hámszövetet 3x3 mm-es darabokra vágnak, s egy ún. nucleus-szal egyetemben belehelyezik a kagylóba.
A nucleus-t a Mississippi folyóban honos Disznólábujj nevű kagylóhéjából nyerik. Amennyiben a beültetés sikeres, akkor a kagyló a nucleusra kalcium-karbonátból (aragonit), szerves proteinből, vízből és egyéb ásványi anyagokból álló réteget választ ki. Minél több réteg helyezkedik el egymáson, annál szebb a gyöngy belső fénye és annál drágább a gyöngy.

Általában a behelyezett nucleus több, mint felét kiveti magából a kagyló, így a kiválasztódás a hámszövet darabkára történik. Eredménye: a keshi, kisméretű, amorf formájú gyöngy. Értéke ugyan kicsi, de különleges, érdekes formája miatt kedvelik az ékszertervezők.

A félgyöngy, más néven mabé tenyésztése során a nucleus-t közvetlenül a kagylóhéjára, a hámszövet alá teszik, ami a már ismert kiválasztást elvégzi. Ezt követően a mabét a kagylóhéjból kivágják, ugyanolyan típusú és árnyalatú kagylódarabra helyezik, körbecsiszolják, majd aranyművessel befoglaltatják.

Egyedi készítésű ékszerek, medálok

Mi határozza meg a gyöngy értékét?

A mindenkori kereslet és kínálat. Jelenleg a legdrágábbak a tengervízi, azok közül is a déltengeriek (South Sea Pearls): a Pinctada Maxima és Margaritifera gyöngyei. A Pinctada Maxima esetében a rózsaszín árnyalatúak az értékesebbek.
A Pinctada Margaritifera, azaz a tahiti gyöngy esetében a szín iránti kereslet változó. Éveken keresztül Sotheby aukciókon a szürkés-feketés árnyalatú gyöngyök voltak a legkelendőbbek, az elmúlt évektől kezdve viszont egyre nagyobb az érdeklődés a zöldes árnyalatú változatok iránt.


Objektív értékmeghatározó tényezők

Méret
Az érték az átmérő függvényében exponenciális mértékben nő (a 14 milliméteres I. osztályú gyöngy ára meghaladja a 7000 dollárt is)

Felületi fény
A fénynek a gyöngy felületéről történő visszaverődése (minél nagyobb a visszaverődés, annál nagyobb a gyöngy értéke)

Felületi hibák
Hibátlan felületű, vagy maximum 1-2 alig látható hibával (a felület kevesebb, mint 10%-át boríthatja) még első osztályú a gyöngy, a felületi egyenetlenségek, kráterek, megfolyások számának növekedésével értéke csökken.

Forma
Legértékesebb a gömb formájú gyöngy. Ezenkívül vannak félgömb, gomb, körte vagy csepp, bordázott, illetve az úgynevezett barokk formájú gyöngyök. Nagyon kedveltek a bordázott (circle) gyöngyök, melyeket főleg függők készítésére használják.

Hogyan bánjunk a gyönggyel?

A gyöngyök azért szépek, hogy viseljük őket, ami tovább növeli szépségüket. De hogy minél tovább gyönyörködhessünk bennük, megfelelően kell velük bánni.
A gyöngyök vizet és proteint is tartalmaznak, ezért nem szabad száraz és napos helyen tartani őket, mivel könnyen kiszáradhatnak és megrepedhetnek.
A bennük lévő aragonit kristályok különösen érzékenyek a vegyszerekre és savakra, ezért ajánlatos időnként enyhén sós vízben leöblíteni és puha ruhával megtörölni őket.
Ne tároljuk a gyöngyöket közvetlenül más ékszerek mellett, mert azok könnyen megkarcolhatják. Arra is ügyelni kell, hogy a gyöngyöket soha ne érje parfüm, hajlakk és egyéb savas vagy lúgos folyadék.
Ékszerészével évente vizsgáltassa meg fekete gyöngy ékszereit, hogy megbizonyosodhasson róla, hogy a gyöngyök stabilan vannak-e rögzítve, illetve hogy át kell-e fűzetni a gyöngysort.
Bielek Elemér

Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése