2017. június 8., csütörtök

Mit is jelent? Ötvös kisszótár 1

Munkám során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy akik ékszert szeretnének, nem ismerik azoknak a kifejezéseknek a pontos értelmét, amiket a hétköznapokban használunk.

Ez érthető is, hiszen akinek nem ötvös a szakmája, honnan is tudná, mit takarnak a szakkifejezések?
Most induló "Ötvös kisszótár" sorozatunkkal ezt a problémát igyekszünk orvosolni.

Íme néhány gyakori szakkifejezés:

Ötvös kisszótár 1.

1 Drágakő: azokat a természetben megtalálható köveket és ásványokat nevezzük, melyek ritkaságuk, színük, csillogásuk, keménységük és szépségük kiemel a közönséges kövek sokaságából. Különböző tulajdonságaik alapján osztályozhatóak, mint pl. keménység, hasíthatóság, fénytörés, szín stb.

2 Műtermék: olyan mesterségesen előállított kő, melynek nincs a természetben megtalálható megfelelője. Ilyen pl. a Fabulit, Yag, Galliant, Dzsevalit, Cirkónia.
3 Szintetikus kő: mesterségesen előállított valódi kövek „utánzatai”. Az 1930-as évek óta foglalkoznak szintetikus kövek gyártásával, mely A.V. Verneuil (e. Vernöj) francia kémikus nevéhez fűződik. A gyártás során kb. 2000 fokon porított nyersanyagból állítják elő a köveket. Ma már szinte minden kőnek van szintetikus megfelelője. 1955-ben az USA-ban készült először szintetikus gyémánt, melynek előállításához a légköri nyomás 50-100.000- szeresére (!) volt szükség.

4 Dublett és Triplett: két – vagy három részből álló csiszolt kövek, ahol a felső rész valamilyen értékesebb kő pl. Spinel vagy Opál, míg a kő alsó része olcsóbb anyaggal, általában üveggel vagy hegyi kristállyal van pótolva. Felismerésük nehéz, főként foglalt köveknél. Értékük sokkal alacsonyabb, mint a valódi drágaköveké.

Folytatás a jövő héten! :)

ha kérdésük van, írják meg nekünk!

Kisérőgyűrű készítése


Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése