2017. május 25., csütörtök

A gyöngy legendája és újra felfedezése 1. rész

Egy kis kedvcsináló a gyöngyös ékszerekhez Bielek Elemér tollából:

A gyöngyökkel kapcsolatos legkorábbi feljegyzések Kínából, Indiából és Ceylonról származnak, jóval a rómaiak széles körben ismert gyöngykultusza előtti idõkbõl. Az i.e. 1000-bõl származó ókori hindu könyv, a Rigveda szerint "Krisna a tenger mélyérõl gyöngyöket hozott fel leányának esküvője alkalmából". Olinius Secundus római történetíró i.e. I. évszázadban a gyöngyöket a legdrágább ajándéknak tartotta. Antonius elkápráztatása céljából Cleopatra egy vagyont érõ gyöngyöt oldott fel egy pohár ecetben, amit egy hajtásra kiivott, ezzel bizonyítván mérhetetlen gazdagságát.

A gyöngy több ezer éves kultusza, hagyománya ma is él, sőt most a XXI. században is mindenféle gyöngy iránti igény egyre nõ. A divat világában 1996-ot a gyöngy látványos visszatérésének kezdeti éveként tartják számon. Ekkor a természetnek eme különös ajándéka újra az ékszerészek, a média, s nem utolsó sorban a hölgyek figyelmének középpontjába került. A fellendülés azóta is töretlen, amely nagymértékben köszönhető a csodaszép, misztikus és érzéki tahiti gyöngynek.

Egyedi készítésű igazgyöngy ékszer

A nőkre gyakorolt mágikus hatását próbálja szavakba önteni az alábbi idézet:

"Talán legnagyobb hatalma a mélysége. A szem nem képes megnyugodni a felszínén. Vegye úgy, hogy figyelmeztették. Mint a langyos, trópusi tenger éjjel, úgy vonzz magába a tahiti gyöngy." (Adler)

A tenyésztett (igaz) gyöngyök különböző fajtái

Természetes (emberi beavatkozás nélkül létrejött) igazgyöngyök ma is képződnek, de csak egy kb. minden húszezredik kagylóban! A gyöngy, mint az egyetlen vízi környezetben létrejövő drágakő, ugyanúgy keletkezhet friss vizű (folyami vagy tavi), mint tengervizű osztrigában.

A friss vizű kagylókban történő gyöngytenyésztés az ókorba nyúlik vissza. Jelenleg Japánban, az USA-ban és Kínában működő friss vizű gyöngyfarmok adják a világ gyöngykínálatának 95%-át.

A tengeri fajtákból több mint 70 különböző kagyló alkalmas gyöngy létrehozására. Legnagyobb részük a Pinctada családhoz tartozik. Bizonyos fajtájú kagylók elsősorban a kagyló héja, más fajtájúak pedig a bennük keletkezett gyöngy miatt keresettek.

Az utóbbiak közül figyelmet az alábbi két főcsoport érdemel:

- Pinctada Martensii vagy Fucata kagylók, főleg japán, kínai és koreai vizekben honosak, s bennük keletkezik az Akoya gyöngy,
- Valamint a Pinctada Maxima és a Margaritifera, Csendes óceáni gyöngykagylók

A Pinctada Martensii kagylóval fejlesztette ki Mikimoto a gyöngytenyésztés technológiáját. A japán Akoya gyöngy jövőjét leginkább a beárnyékoló tényezők, a környezeti ártalmak és az egyre jobb minőségű és tetszetős kínai édesvízi gyöngy tenyésztésének erősödése veszélyezteti. A sokszor még szakembert is megtévesztő, japán Akoya gyöngynek tűnő, de nagyságrendekkel olcsóbb kínai gyöngy nagy konkurenciát jelent.

A déltengeri gyöngyök

A Pinctada család másik fõ fajtájában, az óriás gyöngykagylóban jön létre az a típus, amit méltán hívnak a gyöngyök királynõjek.
A Pinctada Maxima 20-100 méteres mélységekben Thaiföld, Indonézia, Fülöp-szigetek, Pápua Új-Guinea és Észak-Ausztrália partjainál honos. A Pinctada Margaritifera pedig főleg Francia-Polinézia korallzátonyainak türkiz színű lagúnáiban él.
Ezek azok a gyöngyfajták, melyek jelentős méretük, lélegzetelállítóan szép és változatos színárnyalataik, a vastag rétegek miatti tartósságuk és viszonylag kis mennyiségük miatt nagy keresletnek örvendenek a legnagyobb ékszerészek és az igényes, különleges ékszereket kedvelők körében. Az ezüst- és aranyajkú Pinctada Maxima kagylóban lévő gyöngyök nagy részét ma az ausztrál, indonéz és Fülöp -szigeteki farmokon tenyésztik, az éves mennyiség meghaladja a 7 tonnát.

A Francia-Polinéziai Tuamotu szigetcsoport ad otthont a fekete-ajkú Pinctada kagylónak. Az éves termelés 6 tonna körül van, viszont az első osztályú gyöngy mindössze 60 kg. Mindehhez még azt is érdemes tudni, hogy egy közepes gyöngyfarm beruházási költsége több millió dollár, hogy 5-6 évet kell várni az első gyöngybegyűjtésig, de addig is számtalan veszély leselkedik a kagylókra (szennyeződés, vírusok, hurrikánok, ciklonok), melyek végzetesek lehetnek számukra.

Folytatjuk

Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése