2017. május 18., csütörtök

„És mi mégis láncot hordunk!” Petőfi Sándor: Nemzeti dal

Avagy, Miért jók a kézzel készült láncok?

Nagyon sokszor találkozom azzal az igénnyel, hogy valami tradicionális technikával, kézi munkával készült ékszert keresnek az emberek, mert annak „lelke” van.

Valóban nem szentimentalizmus azt állítani, hogy ha személyre szólóan készül egy ékszer, az egyedi, megismételhetetlen darab.

Az ilyen tárgy értékesebb, mint maga a nemesfém.

Benne van a készítőjének a szaktudása, az anyag szeretete és rengeteg munkaóra. Egy teljes ars poetica minden kézzel készült ékszer.

Gondoljanak csak bele, hogy egy nyaklánc nem ritkán több száz láncszemből áll, mely láncszemek egyenként le vannak forrasztva.

Több olyan lánctípus is van, amely napokig készül. Még egy egyszerűbb 50 cm-es anker lánchoz is két méter drót szükséges, amelyből majd elkészülnek a láncszemek. Van olyan lánc is, melynél a kívánt hossz 16szorosából kell kiindulnunk (egy 50 cm-es lánc esetén ez 8 méter drótot jelent).

A lánckészítés az ötvös szakma egyik legnagyobb precizitást igénylő ága. Ha egyik láncszem formája nem egyezik a mellette levőével, azt egy hozzá nem értő is rögtön észre veszi. Ezért nagy körültekintéssel kell eljárnunk, ha jó minőséget akarunk kiadni a kezünkből.

Külön nehézség még a lánc előre meghatározott tömegre való elkészítése is! Hiszen az árat mindig előre kell megadnunk.

Egyedi készítésű nyak és karláncok, egyedi ékszerek
A tömeg és a hossz – szélesség - arányát a jó lánckészítő sok év tapasztalatából tudja előre meghatározni.

Mégis a legcsodálatosabb dolog, hogy egy kézzel készült, 10 g-os, 50 cm-es, 14 karátos arany nyaklánc 100 kg-os szakító szilárdsággal bír!

Ebből adódóan hosszabb élettartamú, mint a géppel készült méterlánc. Némely lánctípust már csak az idősebb lánckészítők ismernek, ezek már igazi kuriózumok. Például az ún. Karikás lánc az 1500-as években örvendett a legnagyobb népszerűségnek, de ma már alig néhányan ismerik.

Ellenben van olyan sikeres ötvös mester is, aki új lánctípusokat kísérletezett ki, divatot – és sajátos arculatot teremtve ezzel.

Ha tehetem mindenkinek a kézzel készített láncot ajánlom, mert tartósabb, és egyedi értéket hordoz.

A készítés fortélyai mesterről tanítványra szállnak ápolva ezzel a régi szép hagyományokat.

Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése