2017. május 4., csütörtök

Fémallergia?

- Miért jók az acél és titán ékszerek?

- Mit tegyünk, ha fémallergiában vagy fémérzékenységben szenvedünk?

- Mit tegyünk, ha el akarjuk kerülni az allergiát?

Ötvösként az iskolában mi is a hagyományos ékszer alapanyagokat ismertük meg elsőként és kezdetben ezekből dolgoztunk.  Tanulóidőnk kezdetén, rézből, alpakkából, később ezüstből, aranyból készítettük első ékszereinket. Csak jóval később volt szerencsém megismerni a jóval drágább platinát.

Ezekből az anyagokból nagyon szép és különleges ékszerek, karikagyűrűk készíthetők, de a nemesfémek igen drágák és sajnos a bennük lévő ötvöző anyagok miatt nem mindenki viselhet pl. ezüstöt, vörös-és fehér aranyat.

Acélgyűrű, rusztikus aranybetéttel

A platina teljesen antiallergén, de az ára igen borsos. Egy kész ékszer ára nemritkán eléri a 40-50.000.-Ft-os grammonkénti árat.
A réz a nikkel, a palládium, erősen allergén anyagok. Sajnos az sem jelent száz százalékos biztonságot, ha ezek a fémek eddig nem okoztak semmilyen tüneteket, mert ezek a fémek idővel le tudnak rakódni a szervezetben és bizonyos koncentráció fölött kiválthatják az allergiás tüneteket, mint pl. ekcéma, bőrpír, viszketés, hámlás stb.
A nikkel használatát szerencsére már száműzték az ötvös iparból, de a távol keleti bizsuk gyártásánál még mindig nem tartják be a szigorú európai szabványokat. Ezért lehetőleg ne viseljünk bizsu ékszereket, vagy csak nagyon alkalmilag!

Mivel ötvösként egyre több ügyfelem jelezte, hogy fémallergiája van és ezért többféle nemesfém ötvözet használatát is ki kellett szorítanunk a számára tervezett ékszer elkészítéséhez, utána kellett járnom, milyen anyagokkal lehetne helyettesíteni pl. a fehér aranyat, ami színben hasonló és tartósságban, szépségben sem marad el a fehér arany mögött. Így ismerkedtem meg a nemesacéllal majd később a titánnal. Amióta csak dolgozunk ezekkel az anyagokkal, a népszerűségük egyre növekszik, és méltán foglalnak el egyre előkelőbb helyet az ékszer alapanyagok sorában! Azon sem lepődnék meg, ha pár év múlva keresettebbek lennének az aranynál!

Azonfelül a titán és acél is jelentősen olcsóbb az aranynál, platinánál, tartósságban, kopásállóságban viszont sokkal jobb is a lágy nemesfémeknél. Igaz a megmunkálásuk kezdetben komoly nehézségeket okozott, mert egészen más szerszámozottságot igényel, mint a puha arannyal való munka. Vídia betétes esztergakések, gyémántszemcsés fúrók és reszelők szükségesek hozzá. A gyárilag készített vésők pillanatok alatt elvesztették élüket, ahogy titánt akartam velük vésni.

Szerencsére ma már kidolgozott technológiával rendelkezik műhelyünk, hogy elkészíthessük Önnek álmai ékszerét egy életre szóló minőségben és tartósságban nemesacélból vagy titánból.

Tekintse meg ízelítőül néhány munkánkat honlapunkon: https://mihalovitsmanufaktura.hu/karikagyuruk/nemesacel-karikagyuruk

Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése