2016. július 28., csütörtök

Ékszer- befektetés vagy eszmei érték?




Ötvösként gyakran megkérdezik tőlem az ügyfeleim, hogy ez-vagy az az ékszer mennyire jó befektetés? Ha ma megveszi, és holnap eladja, többet ér-e? Erre viccesen azt szoktam mondani, ha holnap többet érne, én sem adnám el ma de komolyra fordítva a szót, e szempont alapján az ékszereket két főbb csoportra oszthatjuk:

1. Befektetési ékszerek, vagy nemesfém tárgyak,

2. szentimentális értékkel bíró, divat-ékszerek, ajándéktárgyak.

Mivel azok, akik ezt a kérdést fölteszik, jobbára befektetési érték kategóriában gondolkoznak, ezért elemezzük most az 1 es pontot. ha valaki azért vesz nemesfém tárgyat, hogy pénzt keressen rajta, akkor a következő lehetőségei vannak:

      a.      befektetési aranytömb vásárlása:
Lényeges, hogy nemzetközileg elismert cég védjegyével ellátott aranytömb legyen, amelyet hivatalos helyen számlával vásároltunk. Legszívesebben ajánlanám az Ögussa termékeit, itthoniak közül pedig a BÁV ot.
Előnye, hogy kis helyen elfér nagy érték, biztos értéknövekedés hosszú távon.
Hátránya, hogy széfben kell tartani, hosszú távon hoz csak hasznot, mert a gyártó munkadíjat számol fel a készítésre, amit elveszítünk, amikor olvasztásra eladjuk az aranyat.

  1. aranypénzek vásárlása
Jó móka és jövedelmező régi aranypénzeket gyűjteni
Előnye, hogy mindig kisebb a kínálat, mint a jelentkező kereslet, ezért könnyű gyorsan eladni, ha nem törekszünk szemérmetlen haszonra.
Hátránya, hogy nagyon érteni kell hozzá, mert vannak hamisítványok és ún. után veretek, amelyek megszólalásig hasonlítanak a régihez, csak újak.

  1. régi nemesfém (arany, ezüst, vagy platina) ékszerek vásárlása
Szívesen látogatok árveréseket, mert nagyon színvonalas nemesfém használati tárgyak és ékszerek kerülnek kalapács alá. Ha hosszabb távban tudunk gondolkodni, ezek a tárgyak jó befektetések lehetnek, és amíg birtokoljuk, használjuk őket nagy örömet tudnak szerezni, míves kidolgozottságukkal, egyediségükkel.
Fontos, hogy olyan árverési csarnokot látogassunk, amelynek szakmai hitelességéhez nem fér kétség! ( BÁV, Dorotheum) Sajnos írhatnék ide negatív példát is, de nem teszem!
Hátránya, hogy a leütési árhoz hozzátesznek 20 százalékot, ennyivel többet fizet a vevő, míg az eladó, a leütési ár mínusz 20 ot teheti zsebre. Így beláthatjuk, hogy ez főként az árverező cégnek hoz igazi hasznot

  1. kézzel készült egyedi nemesfém ékszerek vásárlása
A kézzel készített, egyedi ékszerek ára folyamatosan nő, mert egyre drágább az alapanyag és az energiák, növekszenek a vállalkozásokra kirótt terhek.
Vegyünk egy egyszerű példát:
Egy sima, egyszerű Anker nyaklánc 14 karátos aranyból, 10 gramm felhasználásával.
Ezelőtt 15 évvel egy gramm arany alapanyag (14 karátos) 2.500.-Ft volt, ma 7.000.-Ft. Az ékszer ÁFA tartalma 20%-ról 27%-ra nőtt. Drágább lett a benzin és többet kér a könyvelőm is.
2001 ben a 10 grammos nyaklánc ára számlával, garanciával, díszdobozban 50.000.-Ft volt.
Ma ugyanez150.000.-Ft.
Ha megszorulok, és legrosszabb esetben anyagárban eladom a 15 évvel ezelőtt készült nyakláncom (tehetem, mert a kézzel készült 10 grammos arany lánc szakítószilárdsága 100 kg, így még nem ment tönkre- szemben a gépi üreges áruval) akkor még így is nyertem az üzleten 20.000.-Ft ot és ingyen volt egy szép láncom 15 évig.

  1. valódi kövek
Elsősorban gyémántot javasolnék GIA, vagy más nemzetközileg elismert certficate-al.
Másodsorban, rubint, zafírt, smaragdot, tehát elsőrangú, ritka köveket. Ezek ára rohamosan növekszik. Hátrányuk viszont, hogy komoly szakértelmet igényel a kövek eredetiségének megállapítása és emiatt nem könnyű szakmai közvetítés nélkül eladni.

http://mihalovitsmanufaktura.hu


Remélem cikkemmel kicsit segíthettem a tisztánlátást és eligazodást az ékszerek összetett világában.

Üdvözlettel,

Mihalovits András
Ötvösmester

0620-270-77-77

2016. július 21., csütörtök

Hogyan (ne) vásároljunk nyaraláskor ékszert

Ötvösként sajnos nagyon sokszor hallom azt a történetet, hogy a fiatal házaspár amézeshetek, vagy egzotikus nyaralás ideje alatt milyen „visszautasíthatatlanul jó ajánlatot kapott” drágakőre, vagy valamilyen hőn áhított ékszerre.

A nyár, az önfeledt kikapcsolódás idejére is őrizzük meg kissé higgadt gondolkodásunk és józanul döntsünk pénzügyi kérdésekben, mert az esetek zömében bizony kiderül, hogy az olcsó ajánlatok nagy anyagi veszteséget okoznak.

Ha társas utazásra megyünk, mindig kérjük ki a helyi idegenvezető tanácsát, hol vásároljunk, melyik üzlet megbízható. Készüljünk fel valamelyest az árakból! Az a cég, amelyik 40-50 százalékos árengedményt tud adni, minimum gyanús; hiszen vagy eddig kellett, hogy irreális áron kínálja a portékáját, vagy egyszerűen csak a normál árat felszorozva írja ki a régi árat. Bevett gyakorlat.

Sajnos a turisták megkopasztása régi hagyomány, de csak avval tehetik meg, aki felkészületlen.

http://www.mihalovitsmanufaktura.hu/Vásárláskor legyünk körültekintők és megfontoltak. Személy szerint mindenkinek azt javasolnám, hogy mindig ugyanahhoz az ékszerészhez járjon, akit már ismer, tudja hol a műhelye és bármi garanciális probléma adódna, hamar megtalálható. Külföldre nem fogunk visszautazni, hogyha kiderül: az ékszer, amit vettünk nem is arany, nem is valódi gyémántot adtak el nekünk „fél áron”.

Ezt az üzlettulajdonosok is jól tudják, és ennek megfelelően van kitalálva az üzleti tervük. Sajnos itthon is ,hipp-hopp megszűnnek ékszerboltok, a különféle plázákban, ahol könnyű akár néhány hónapos szerződésben lefoglalni az üzlethelyiséget, aztán a nagy „aratás” után új cégnéven két várossal arrébb egy másik plázában folytatódik ugyanaz. Hiába ír elő garanciát a törvény, ha a cég jogutód nélkül megszűnik.

A megrendelőim meglepődnek néha, hogy miért van a névjegyemen az otthoni vezetékes számom, és miért lakom közvetlenül a műhely mellett? Nem azért, hogy reggel ne kelljen messze sétálnom a munkába! :)

Az egyik legelhíresültebb történet, amikor XY cég, nevezzük mondjuk Ali baba kft-nek (stilszerű :) ) meghirdette, hogy rendkívül jó áron kínál befektetési aranyat és a folyamatosan emelkedő aranyárra hivatkozva, garantálja a magasabb áron való visszavásárlást!

Megjelentek az első gyanakvó, de bátor ügyfelek és megvették az első befektetési tömböket, majd annak rendje és módja szerint – hiszen magyarok vagyunk-, tehát senkiben sem bízunk meg, elvitték a tömbjeiket különböző ékszerészekhez bevizsgáltatni, hogy tényleg arany-e? A tömbök tökéletesek voltak és terjedt a jó hír!

http://www.mihalovitsmanufaktura.hu/
Özönlöttek a befektetők, micsoda lehetőség! Amit ma megveszek jövőre 10-20 vagy akár 30 százalékkal többért veszi vissza ugyanaz a cég tőlem. Az eladók megnyerő külsejű, öltönyös fiatalemberek és mosolygós kosztümös, csinos hölgyek, segítőkész, csapat. Bármikor hívhatjuk őket telefonon bizalommal…amíg le nem járt az a bizonyos első vevőtől számított egy év. A folytatást mindenki sejtheti, a cég jogutód nélkül megszűnik. A károsultak eladják kis veszteséggel az aranyukat és örülnek, hogy „csak ennyit” buktak. Tehát nem árt az óvatosság! informálódjunk több helyről is, mielőtt döntünk!

Ha idegenben szeretnénk ékszert vásárolni, mindenképp készüljünk fel legalább az alapokból! Így az eladó is látni fogja, hogy konyítunk valamicskét a dologhoz, és ha szerencsénk van még egy két elismerő dicséretet is bezsebelhetünk! Ötvösként sokszor sajnálom, hogy nem lehet egy-két szakmai érdekességről beszélni, az ügyfeleimnek, mert az alapok elmagyarázására megy el az idő.

Ismerjük meg az alapvető szakmai kifejezéseket: - Mi a karát és mit jelöl? – Melyek a nemzetközileg elismert fémjeleket és hogyan védik a vevő biztonságát? –Hogyan különböztethetjük meg a valódi köveket a hamisaktól? –Honnan tudhatjuk melyik ékszer egyedi kézi munka és melyik tömegtermék (még akkor is, ha csak egy darabot tesznek ki belőle a kirakatba)

Mindezekre a kérdésekre válaszokat kaphat honlapomon itt:

www.mihalovitsmanufaktura.hu

Mihalovits András ötvösmester

2016. július 14., csütörtök

Hogyan óvjuk, ápoljuk ékszereinket nyáron?




Az alábbiakban 5 egyszerű szabályt mutatok be, amelyek betartásával megnövelhetjük ékszereink élettartamát, megőrizhetjük azok szépségét hosszú távon. 

A nyár az az évszak, amikor leginkább veszélynek vannak kitéve az ékszerek, ezért tartsuk be a következő néhány egyszerű szabályt:

1. Arany és ezüst ékszereinket ne vigyük termálvizes medencébe, mert az erős oldott kén elszínezi az ékszereket és ezt a felületi szulfidációt már csak ötvös tudja eltávolítani. (nemesacél, titán és platina ékszereknek nem árt a gyógyvíz sem!)

mihalovitsmanufaktura.hu

 
Általában semmilyen ékszer viselését nem javaslom strandon vagy fürdőben, tengerparton, mert legtöbbször itt veszítik el az emberek gyűrűjüket, láncukat. Kivételt képeznek ez alól a gyöngysorok, amelyeknek kifejezetten használ a víz ( csak a tiszta víz, nem a klóros vagy a gyógyvíz!).

2. A nyakláncok, karláncok zárjait ellenőriztessük évente egyszer ötvössel! 

Egy kopott zár, vagy elöregedett rugó miatt kár lenne elveszíteni láncunkat! 

Egyik leggyakoribb hiba, amivel ötvösként találkozom, hogy parfümöt fújnak a nyakláncra, amitől a zár rugója hamar berozsdásodik!
 
Gyöngysorokat kb. 3 -5 évente célszerű újrafűzetni, mert elöregszik a fűzőfonál és elszakadhat. Értékesebb gyöngyök esetén a szemenként csomózott fűzést ajánlom!

3. Köves ékszereink befoglalását ellenőriztessük évente egyszer! 

Egy meglazult karom, vagy sérült kő miatt nagy bosszúság érhet minket, ha elveszítjük ékszerünkből a követ!

4. Vízálló óránk, búváróránk tömítését ellenőriztessük a strandszezon kezdete előtt!

5. Gyűrűink, láncaink, fülbevalóink szép fényét sokáig fent tarthatjuk külön erre a célra készített és házilag egyszerűen alkalmazható tisztító folyadék és ékszertisztító kendő használatával. Ilyen, minden nagyobb ékszerboltban vagy ötvösnél kapható.

Ezen szabályok betartásával sokáig és örömmel viselheti kedvenc tárgyait! 

Ne feledje az ékszer - akárcsak a ruhának a mosás - a rendszeres ápolást, törődést meghálálja.

Amikor nem viseli ékszereit, mindig tartsa széfben!


Üdvözlettel: Mihalovits András
ötvösmester
0620-270-77-77
www.mihalovitsmanufaktura.hu

2016. július 7., csütörtök

A szimbólumokról



Egy tihanyi rajztáborban vagyok a két nagyobbik lányommal. A sátorban fekszem, ébredezik a természet. 

Halk eső ad aláfestő zenét a békák koncertjének és a madarak csivitelésükkel üdvözlik a felkelő nap első melengető sugarait. 

Az ötvös is ember :)

www.mihalovitsmanufaktura.hu

www.mihalovitsmanufaktura.hu

Jó alkalom ez, hogy az ember kicsit visszalassuljon a hétköznapok rohanásából és kicsit befelé figyeljen, keresve helyét a természetben, fölfedezve a kapcsolódási pontokat.

Míg a lányaimmal játékosan rajzolgattam, eszembe villant, hogy a világunk milyen sok jelképpel van tele, amelyeket már a gyerekek is használnak tudatalattijuk homályából előhalászva.

Ötvösként rengeteg jelképpel, szimbólummal találkozom, melyeket a megrendelőim szeretnének viszontlátni az ékszereiken.

Egyfajta ősi tiszteletet ébresztenek bennünk ezek az egyszerű jelek, amelyeket már az emberiség alkonya óta használunk. Pl. a körforma jelöli a napkorongot, a megbonthatatlan egészet, a teljességet, a végtelent. 
Nem véletlenül passzolnak olyannyira ezek a jelképek a Karikagyűrű szellemiségéhez! Míg a kör a nap formája, első sorban férfias attribútum, ellenképe a hold, a nőiesség megjelenítője. Ez a két szimbólum gyakran megjelenik az ékszereinken is. A két formát összekapcsolhatja a szív formájú koronában csúcsosodó életfa motívum.

Sokan mind a mai napig hisznek a szimbólumok segítő erejében. Gondoljunk csak a leggyakoribb ékszerformára, a keresztre.

Mindig nagyon szerettem azokat a munkákat, ahol a formák többletjelentéssel bírnak. 

Szerencsére egyre többen kérnek magyaros motívumokat is a Karikagyűrűjükre, mely nagyon szép ősi gyökerekből táplálkozó motívum kincs. 

Ezek újbóli felélesztése talán közelebb is hoz minket magyarokat egymáshoz és ősi misztikus energiákkal támogatja az ilyen ékszerek viselőit.

Néhány fotón megtekinthetitek hogyan jeleníthetők meg ezek a szimbólumok véséssel, aranyberakással, drágakövekkel.
www.mihalovitsmanufaktura.hu

www.mihalovitsmanufaktura.hu

www.mihalovitsmanufaktura.hu

www.mihalovitsmanufaktura.hu

www.mihalovitsmanufaktura.hu

www.mihalovitsmanufaktura.hu

www.mihalovitsmanufaktura.hu



Tervezzük meg együtt saját, egyedi ékszered!


Üdvözlettel: Mihalovits András 
ötvösmester
0620-270-77-77