2017. június 29., csütörtök

Trükkös átverések 2. rész

A másik leggyakoribb átverés, amivel találkozom, a vásárlók megtévesztésére épít.

Abból indulnak ki, hogy a leendő ügyfél úgysem ismeri a szakkifejezéseket, ezért elég néhány hangzatos terminus technicus kellő időben történő megcsillogtatása.
Pl. a gyűrűbe egy briliáns csiszolású kő van foglalva.

A briliáns olyan csiszolási forma, mely bármilyen kőből, vagy műtermékből megcsiszolható. Jelentése csupán annyi, hogy a kő szabályos formában 58 lapra van megcsiszolva. Ezt az ideális csiszolási formát egy Tolkovszky nevű matematikus kísérletezte ki, célja az volt, hogy a drágakő a beérkező fénysugarak minél nagyobb százalékát verje vissza és minél kevesebbet nyeljen el.

Egyedi ékszerkészítés a megrendelő igényei alapján


Ezt brillanciának nevezzük.

Nem mindegy azonban, hogy ezt a briliáns formát gyémántból, vagy cirkóniából csiszolták meg! Az érték különbség hatalmas!

A gyémántok esetében ügyelnünk kell a kő zárványmentességére, színére, a csiszolás tökéletességére és még hosszan sorolhatnám, mert ezek is erősen befolyásolják a kő értékét.

A másik közkeletű csalás, amikor sorozat gyártott, öntött termékeket kézi munkának, egyedi ékszernek hívnak!

A valóban egyedi ékszer egyetlen példányban, kézi munkával készül, fűrészeléssel, reszeléssel, keményforrasztással vagy hegesztéssel, kézi véséssel.
Ötvösök esetleg készíthetnek kisebb sorozatokat egy bonyolultabb, jól sikerült darabról, de maximum 5-10 darabos kis szériák szoktak lenni.

A kézzel készült ékszer egyedibb, tartósabb, mert kovácsolt és hengerelt anyagból készül. A tömegük kb 20 százalékkal több!

Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

2017. június 21., szerda

Miért bizalmi szakma az ötvösség és melyek a leggyakoribb átverések?

Sajnos nem ritkán lehet hallani trükkös átverésekről az ékszeriparban.

Többször találkoztam magam is olyan ékszerboltban vásárolt ékszerrel, ami ezüstből készült, le volt aranyozva és arany ékszerként értékesítették.

A vevő kapott számlát is arany ékszerről!
Azután a viselés közben elkezd kopni az aranyozás...
Elviszi a legközelebbi ötvöshöz, aki megállapítja, hogy az ékszer ezüstből készült. Jó esetben van benne ezüst fémjel, de az sem ritka, hogy semmilyen jelzés nem található benne.
Az ötvös javasolja, hogy a vevő vigye vissza az ékszert a vásárlás helyszínére. Ott azonban nem vállalnak semmi felelősséget, mondván, hogy a vevő ki is cserélhette az ékszert egy másikra!
Nem ritka az sem, hogy az ékszerbolt addigra már nem is létezik, vagy új helyen, más név alatt nyitnak új üzletet.

Megoldás: ismernünk kell az állami fémjeleket és le is kell tudnunk ellenőrizni ezek meglétét!

Minden hivatalos ékszerüzletben ki vannak függesztve a használatos fémjelek.

Honlapomon bővebben ismertetem is ezeket: https://mihalovitsmanufaktura.hu/info/femjel

Egyedi ékszerek készítése

A másik leggyakoribb átverés a nyaralóhelyeken a leggyakoribb.

Tengerparti városokban, népszerű üdülőhelyeken tisztában vannak vele, hogy nyaralás közben az ember könnyelműbben költ a szokásosnál és szeretne kedvesének vagy magának egy maradandó emléket erről a szép nyaralásról.

Ez azonban legtöbb esetben egy fájó emlék lesz, mert a tanulópénzt bizony vastagon felszámolják!
Tisztában vannak vele, hogy a károsult nem fog újra repülőgépre ülni és visszamenni az üzletbe, ahol megkárosították.

Aki nem szakértő, ne vásároljon ismeretlen ékszerboltban, mert rengeteg a hamisítvány és sajnos nem biztos, hogy azt kapja, amiért fizetett!


Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

2017. június 13., kedd

Mit is jelent? Ötvös kisszótár 2

5 Fajsúly: fajsúlyon valamely anyag súlyát értjük azonos térfogatú víz súlyához viszonyítva. (Sűrűségnek is mondják.)
Egy 3 fajsúlyú drágakő tehát 3-szor nehezebb az azonos térfogatú víznél.

6 Karát: a drágakövek mérésére szolgáló hagyományos tömeg mértékegység. 1 ct=0,2 gramm.,

7 Kettős törés: minden drágakőnél – az opál, az üvegek, és a szabályos rendszerbe tartozók kivételével – a fénysugár a kristályba való belépésekor megtörik, és egyidejűleg két fénysugárra bomlik.
Egyedi készítésű medálok


8 Lumineszcencia: az anyagokon sugárzás hatására bekövetkező fényjelenségeket lumineszcenciának nevezzük. Lumineszcencia idézhető elő radioaktív sugárzás, egyéb elektromágneses sugárzás (pl. UV lámpa), fizikai vagy kémiai kezelés segítségével.
A drágakövek vizsgálatához a kvarclámpával könnyen előállítható ultraibolya besugárzás okozta lumineszcencia jelenségnek két változatával találkoztatunk: fluoreszkálás (egyidejű sugárzás), foszforeszkálás (utósugárzás).

Bizonyos anyagok fényt bocsájtanak ki magukból az ultraibolya sugárzás hatására, míg más anyagok érzéketlennek mutatkoznak.

A valódi smaragd például nem reagál az ultraibolya sugarakra míg a szintetikus kövek élénk piros színt mutatnak.

Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

2017. június 8., csütörtök

Mit is jelent? Ötvös kisszótár 1

Munkám során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy akik ékszert szeretnének, nem ismerik azoknak a kifejezéseknek a pontos értelmét, amiket a hétköznapokban használunk.

Ez érthető is, hiszen akinek nem ötvös a szakmája, honnan is tudná, mit takarnak a szakkifejezések?
Most induló "Ötvös kisszótár" sorozatunkkal ezt a problémát igyekszünk orvosolni.

Íme néhány gyakori szakkifejezés:

Ötvös kisszótár 1.

1 Drágakő: azokat a természetben megtalálható köveket és ásványokat nevezzük, melyek ritkaságuk, színük, csillogásuk, keménységük és szépségük kiemel a közönséges kövek sokaságából. Különböző tulajdonságaik alapján osztályozhatóak, mint pl. keménység, hasíthatóság, fénytörés, szín stb.

2 Műtermék: olyan mesterségesen előállított kő, melynek nincs a természetben megtalálható megfelelője. Ilyen pl. a Fabulit, Yag, Galliant, Dzsevalit, Cirkónia.
3 Szintetikus kő: mesterségesen előállított valódi kövek „utánzatai”. Az 1930-as évek óta foglalkoznak szintetikus kövek gyártásával, mely A.V. Verneuil (e. Vernöj) francia kémikus nevéhez fűződik. A gyártás során kb. 2000 fokon porított nyersanyagból állítják elő a köveket. Ma már szinte minden kőnek van szintetikus megfelelője. 1955-ben az USA-ban készült először szintetikus gyémánt, melynek előállításához a légköri nyomás 50-100.000- szeresére (!) volt szükség.

4 Dublett és Triplett: két – vagy három részből álló csiszolt kövek, ahol a felső rész valamilyen értékesebb kő pl. Spinel vagy Opál, míg a kő alsó része olcsóbb anyaggal, általában üveggel vagy hegyi kristállyal van pótolva. Felismerésük nehéz, főként foglalt köveknél. Értékük sokkal alacsonyabb, mint a valódi drágaköveké.

Folytatás a jövő héten! :)

ha kérdésük van, írják meg nekünk!

Kisérőgyűrű készítése


Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

2017. június 1., csütörtök

A gyöngy legendája és újra felfedezése 2. rész

A tahiti gyöngy tenyésztése

A gyöngy tenyésztéséhez szükséges beültetést főként japán mesterek végzik. Ehhez egy másik kagylóból kivágott hámszövetet 3x3 mm-es darabokra vágnak, s egy ún. nucleus-szal egyetemben belehelyezik a kagylóba.
A nucleus-t a Mississippi folyóban honos Disznólábujj nevű kagylóhéjából nyerik. Amennyiben a beültetés sikeres, akkor a kagyló a nucleusra kalcium-karbonátból (aragonit), szerves proteinből, vízből és egyéb ásványi anyagokból álló réteget választ ki. Minél több réteg helyezkedik el egymáson, annál szebb a gyöngy belső fénye és annál drágább a gyöngy.

Általában a behelyezett nucleus több, mint felét kiveti magából a kagyló, így a kiválasztódás a hámszövet darabkára történik. Eredménye: a keshi, kisméretű, amorf formájú gyöngy. Értéke ugyan kicsi, de különleges, érdekes formája miatt kedvelik az ékszertervezők.

A félgyöngy, más néven mabé tenyésztése során a nucleus-t közvetlenül a kagylóhéjára, a hámszövet alá teszik, ami a már ismert kiválasztást elvégzi. Ezt követően a mabét a kagylóhéjból kivágják, ugyanolyan típusú és árnyalatú kagylódarabra helyezik, körbecsiszolják, majd aranyművessel befoglaltatják.

Egyedi készítésű ékszerek, medálok

Mi határozza meg a gyöngy értékét?

A mindenkori kereslet és kínálat. Jelenleg a legdrágábbak a tengervízi, azok közül is a déltengeriek (South Sea Pearls): a Pinctada Maxima és Margaritifera gyöngyei. A Pinctada Maxima esetében a rózsaszín árnyalatúak az értékesebbek.
A Pinctada Margaritifera, azaz a tahiti gyöngy esetében a szín iránti kereslet változó. Éveken keresztül Sotheby aukciókon a szürkés-feketés árnyalatú gyöngyök voltak a legkelendőbbek, az elmúlt évektől kezdve viszont egyre nagyobb az érdeklődés a zöldes árnyalatú változatok iránt.


Objektív értékmeghatározó tényezők

Méret
Az érték az átmérő függvényében exponenciális mértékben nő (a 14 milliméteres I. osztályú gyöngy ára meghaladja a 7000 dollárt is)

Felületi fény
A fénynek a gyöngy felületéről történő visszaverődése (minél nagyobb a visszaverődés, annál nagyobb a gyöngy értéke)

Felületi hibák
Hibátlan felületű, vagy maximum 1-2 alig látható hibával (a felület kevesebb, mint 10%-át boríthatja) még első osztályú a gyöngy, a felületi egyenetlenségek, kráterek, megfolyások számának növekedésével értéke csökken.

Forma
Legértékesebb a gömb formájú gyöngy. Ezenkívül vannak félgömb, gomb, körte vagy csepp, bordázott, illetve az úgynevezett barokk formájú gyöngyök. Nagyon kedveltek a bordázott (circle) gyöngyök, melyeket főleg függők készítésére használják.

Hogyan bánjunk a gyönggyel?

A gyöngyök azért szépek, hogy viseljük őket, ami tovább növeli szépségüket. De hogy minél tovább gyönyörködhessünk bennük, megfelelően kell velük bánni.
A gyöngyök vizet és proteint is tartalmaznak, ezért nem szabad száraz és napos helyen tartani őket, mivel könnyen kiszáradhatnak és megrepedhetnek.
A bennük lévő aragonit kristályok különösen érzékenyek a vegyszerekre és savakra, ezért ajánlatos időnként enyhén sós vízben leöblíteni és puha ruhával megtörölni őket.
Ne tároljuk a gyöngyöket közvetlenül más ékszerek mellett, mert azok könnyen megkarcolhatják. Arra is ügyelni kell, hogy a gyöngyöket soha ne érje parfüm, hajlakk és egyéb savas vagy lúgos folyadék.
Ékszerészével évente vizsgáltassa meg fekete gyöngy ékszereit, hogy megbizonyosodhasson róla, hogy a gyöngyök stabilan vannak-e rögzítve, illetve hogy át kell-e fűzetni a gyöngysort.
Bielek Elemér

Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/