2017. május 25., csütörtök

A gyöngy legendája és újra felfedezése 1. rész

Egy kis kedvcsináló a gyöngyös ékszerekhez Bielek Elemér tollából:

A gyöngyökkel kapcsolatos legkorábbi feljegyzések Kínából, Indiából és Ceylonról származnak, jóval a rómaiak széles körben ismert gyöngykultusza előtti idõkbõl. Az i.e. 1000-bõl származó ókori hindu könyv, a Rigveda szerint "Krisna a tenger mélyérõl gyöngyöket hozott fel leányának esküvője alkalmából". Olinius Secundus római történetíró i.e. I. évszázadban a gyöngyöket a legdrágább ajándéknak tartotta. Antonius elkápráztatása céljából Cleopatra egy vagyont érõ gyöngyöt oldott fel egy pohár ecetben, amit egy hajtásra kiivott, ezzel bizonyítván mérhetetlen gazdagságát.

A gyöngy több ezer éves kultusza, hagyománya ma is él, sőt most a XXI. században is mindenféle gyöngy iránti igény egyre nõ. A divat világában 1996-ot a gyöngy látványos visszatérésének kezdeti éveként tartják számon. Ekkor a természetnek eme különös ajándéka újra az ékszerészek, a média, s nem utolsó sorban a hölgyek figyelmének középpontjába került. A fellendülés azóta is töretlen, amely nagymértékben köszönhető a csodaszép, misztikus és érzéki tahiti gyöngynek.

Egyedi készítésű igazgyöngy ékszer

A nőkre gyakorolt mágikus hatását próbálja szavakba önteni az alábbi idézet:

"Talán legnagyobb hatalma a mélysége. A szem nem képes megnyugodni a felszínén. Vegye úgy, hogy figyelmeztették. Mint a langyos, trópusi tenger éjjel, úgy vonzz magába a tahiti gyöngy." (Adler)

A tenyésztett (igaz) gyöngyök különböző fajtái

Természetes (emberi beavatkozás nélkül létrejött) igazgyöngyök ma is képződnek, de csak egy kb. minden húszezredik kagylóban! A gyöngy, mint az egyetlen vízi környezetben létrejövő drágakő, ugyanúgy keletkezhet friss vizű (folyami vagy tavi), mint tengervizű osztrigában.

A friss vizű kagylókban történő gyöngytenyésztés az ókorba nyúlik vissza. Jelenleg Japánban, az USA-ban és Kínában működő friss vizű gyöngyfarmok adják a világ gyöngykínálatának 95%-át.

A tengeri fajtákból több mint 70 különböző kagyló alkalmas gyöngy létrehozására. Legnagyobb részük a Pinctada családhoz tartozik. Bizonyos fajtájú kagylók elsősorban a kagyló héja, más fajtájúak pedig a bennük keletkezett gyöngy miatt keresettek.

Az utóbbiak közül figyelmet az alábbi két főcsoport érdemel:

- Pinctada Martensii vagy Fucata kagylók, főleg japán, kínai és koreai vizekben honosak, s bennük keletkezik az Akoya gyöngy,
- Valamint a Pinctada Maxima és a Margaritifera, Csendes óceáni gyöngykagylók

A Pinctada Martensii kagylóval fejlesztette ki Mikimoto a gyöngytenyésztés technológiáját. A japán Akoya gyöngy jövőjét leginkább a beárnyékoló tényezők, a környezeti ártalmak és az egyre jobb minőségű és tetszetős kínai édesvízi gyöngy tenyésztésének erősödése veszélyezteti. A sokszor még szakembert is megtévesztő, japán Akoya gyöngynek tűnő, de nagyságrendekkel olcsóbb kínai gyöngy nagy konkurenciát jelent.

A déltengeri gyöngyök

A Pinctada család másik fõ fajtájában, az óriás gyöngykagylóban jön létre az a típus, amit méltán hívnak a gyöngyök királynõjek.
A Pinctada Maxima 20-100 méteres mélységekben Thaiföld, Indonézia, Fülöp-szigetek, Pápua Új-Guinea és Észak-Ausztrália partjainál honos. A Pinctada Margaritifera pedig főleg Francia-Polinézia korallzátonyainak türkiz színű lagúnáiban él.
Ezek azok a gyöngyfajták, melyek jelentős méretük, lélegzetelállítóan szép és változatos színárnyalataik, a vastag rétegek miatti tartósságuk és viszonylag kis mennyiségük miatt nagy keresletnek örvendenek a legnagyobb ékszerészek és az igényes, különleges ékszereket kedvelők körében. Az ezüst- és aranyajkú Pinctada Maxima kagylóban lévő gyöngyök nagy részét ma az ausztrál, indonéz és Fülöp -szigeteki farmokon tenyésztik, az éves mennyiség meghaladja a 7 tonnát.

A Francia-Polinéziai Tuamotu szigetcsoport ad otthont a fekete-ajkú Pinctada kagylónak. Az éves termelés 6 tonna körül van, viszont az első osztályú gyöngy mindössze 60 kg. Mindehhez még azt is érdemes tudni, hogy egy közepes gyöngyfarm beruházási költsége több millió dollár, hogy 5-6 évet kell várni az első gyöngybegyűjtésig, de addig is számtalan veszély leselkedik a kagylókra (szennyeződés, vírusok, hurrikánok, ciklonok), melyek végzetesek lehetnek számukra.

Folytatjuk

Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

2017. május 18., csütörtök

„És mi mégis láncot hordunk!” Petőfi Sándor: Nemzeti dal

Avagy, Miért jók a kézzel készült láncok?

Nagyon sokszor találkozom azzal az igénnyel, hogy valami tradicionális technikával, kézi munkával készült ékszert keresnek az emberek, mert annak „lelke” van.

Valóban nem szentimentalizmus azt állítani, hogy ha személyre szólóan készül egy ékszer, az egyedi, megismételhetetlen darab.

Az ilyen tárgy értékesebb, mint maga a nemesfém.

Benne van a készítőjének a szaktudása, az anyag szeretete és rengeteg munkaóra. Egy teljes ars poetica minden kézzel készült ékszer.

Gondoljanak csak bele, hogy egy nyaklánc nem ritkán több száz láncszemből áll, mely láncszemek egyenként le vannak forrasztva.

Több olyan lánctípus is van, amely napokig készül. Még egy egyszerűbb 50 cm-es anker lánchoz is két méter drót szükséges, amelyből majd elkészülnek a láncszemek. Van olyan lánc is, melynél a kívánt hossz 16szorosából kell kiindulnunk (egy 50 cm-es lánc esetén ez 8 méter drótot jelent).

A lánckészítés az ötvös szakma egyik legnagyobb precizitást igénylő ága. Ha egyik láncszem formája nem egyezik a mellette levőével, azt egy hozzá nem értő is rögtön észre veszi. Ezért nagy körültekintéssel kell eljárnunk, ha jó minőséget akarunk kiadni a kezünkből.

Külön nehézség még a lánc előre meghatározott tömegre való elkészítése is! Hiszen az árat mindig előre kell megadnunk.

Egyedi készítésű nyak és karláncok, egyedi ékszerek
A tömeg és a hossz – szélesség - arányát a jó lánckészítő sok év tapasztalatából tudja előre meghatározni.

Mégis a legcsodálatosabb dolog, hogy egy kézzel készült, 10 g-os, 50 cm-es, 14 karátos arany nyaklánc 100 kg-os szakító szilárdsággal bír!

Ebből adódóan hosszabb élettartamú, mint a géppel készült méterlánc. Némely lánctípust már csak az idősebb lánckészítők ismernek, ezek már igazi kuriózumok. Például az ún. Karikás lánc az 1500-as években örvendett a legnagyobb népszerűségnek, de ma már alig néhányan ismerik.

Ellenben van olyan sikeres ötvös mester is, aki új lánctípusokat kísérletezett ki, divatot – és sajátos arculatot teremtve ezzel.

Ha tehetem mindenkinek a kézzel készített láncot ajánlom, mert tartósabb, és egyedi értéket hordoz.

A készítés fortélyai mesterről tanítványra szállnak ápolva ezzel a régi szép hagyományokat.

Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

2017. május 11., csütörtök

Ékszereink ára és értéke

Sokan kérdezik tőlem, mennyibe kerül az ékszer készíttetés és mennyire szívesen ajánlom befektetésként az ékszert.

Az ezüst, az arany és a platina – tehát a nemesfémek – ritkaságuk folytán mindig is értékmegőrző funkcióval bírtak a történelem során.
A nemesfémek- ellentétben a pénzzel és értékpapírokkal – nem inflálódnak. Mit is jelent ez?
Utánanéztem kicsit az áraknak.

Nézzük meg 3 termék árát 1979 ben és ma!

     1979                                                                                         2017

1 kg kenyér: 3,60.-Ft                                                     kb 300.-Ft-tól                        kb83x
Havi átlag nettó fizetés: 3.000.-Ft                                160.000.-Ft                            kb 53x
Egy budapesti panel lakás kb 500.000.-Ft                   Kb 15 millió Ft tól                  kb 30x
Egy uncia szín arany 800USD                                           1200 USD

Persze ezek csak nagyon körülbelüli árak, amiket a neten hirtelen találtam, de mégis jól mutatja azt a tendenciát, hogy míg a fogyasztási termékek ára ugrásszerűen emelkedett az elmúlt kb 40 évben, az arany ára stabil maradt, tehát az arany más szóval értékkövető, míg a pénz inflálódik, vagyis folyamatosan csökken a vásárlóértéke.

Ha tehát hosszú távra szeretnénk befektetni, az arany és a nemesfémek jó befektetésnek tűnnek.

Persze ötvösként nem csupán a materiális részéről közelíteném meg a dolgot. Hiszen nem egy kiló kenyérről, vagy krumpliról beszélünk!

Egyedi ékszerkészítés Budapesten 

A felhasznált anyagokon kívül fontos szerepet kap a megmunkálás minősége, az alkalmazott technikai tudás és az elkészített ékszer egyedisége is!
Ezeket persze kissé nehezebb dolog forintosítani, de az ékszer értékét legkevésbé befolyásolja, hogy hány gramm fémből készült.
Ez olyan sarkítás, mintha egy ház árát úgy próbálnánk meghatározni, hogy hány darab téglából építették föl! Néha találkozom olyan régi ötvös remekekkel, melyeket napjainkban a legtöbb ékszerész nem tudna leutánozni sem, nemhogy kitalálni, elsőként elkészíteni!

Ezeknek a tárgyaknak az értéke túlmutat a felhasznált anyagok materiális értékén. Épen ezért magam is mindig arra törekszem, hogy valami egyedit, maradandót alkossak, mely megörvendezteti viselőjét, és amit örökül hagy majd az utódoknak.

Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

2017. május 4., csütörtök

Fémallergia?

- Miért jók az acél és titán ékszerek?

- Mit tegyünk, ha fémallergiában vagy fémérzékenységben szenvedünk?

- Mit tegyünk, ha el akarjuk kerülni az allergiát?

Ötvösként az iskolában mi is a hagyományos ékszer alapanyagokat ismertük meg elsőként és kezdetben ezekből dolgoztunk.  Tanulóidőnk kezdetén, rézből, alpakkából, később ezüstből, aranyból készítettük első ékszereinket. Csak jóval később volt szerencsém megismerni a jóval drágább platinát.

Ezekből az anyagokból nagyon szép és különleges ékszerek, karikagyűrűk készíthetők, de a nemesfémek igen drágák és sajnos a bennük lévő ötvöző anyagok miatt nem mindenki viselhet pl. ezüstöt, vörös-és fehér aranyat.

Acélgyűrű, rusztikus aranybetéttel

A platina teljesen antiallergén, de az ára igen borsos. Egy kész ékszer ára nemritkán eléri a 40-50.000.-Ft-os grammonkénti árat.
A réz a nikkel, a palládium, erősen allergén anyagok. Sajnos az sem jelent száz százalékos biztonságot, ha ezek a fémek eddig nem okoztak semmilyen tüneteket, mert ezek a fémek idővel le tudnak rakódni a szervezetben és bizonyos koncentráció fölött kiválthatják az allergiás tüneteket, mint pl. ekcéma, bőrpír, viszketés, hámlás stb.
A nikkel használatát szerencsére már száműzték az ötvös iparból, de a távol keleti bizsuk gyártásánál még mindig nem tartják be a szigorú európai szabványokat. Ezért lehetőleg ne viseljünk bizsu ékszereket, vagy csak nagyon alkalmilag!

Mivel ötvösként egyre több ügyfelem jelezte, hogy fémallergiája van és ezért többféle nemesfém ötvözet használatát is ki kellett szorítanunk a számára tervezett ékszer elkészítéséhez, utána kellett járnom, milyen anyagokkal lehetne helyettesíteni pl. a fehér aranyat, ami színben hasonló és tartósságban, szépségben sem marad el a fehér arany mögött. Így ismerkedtem meg a nemesacéllal majd később a titánnal. Amióta csak dolgozunk ezekkel az anyagokkal, a népszerűségük egyre növekszik, és méltán foglalnak el egyre előkelőbb helyet az ékszer alapanyagok sorában! Azon sem lepődnék meg, ha pár év múlva keresettebbek lennének az aranynál!

Azonfelül a titán és acél is jelentősen olcsóbb az aranynál, platinánál, tartósságban, kopásállóságban viszont sokkal jobb is a lágy nemesfémeknél. Igaz a megmunkálásuk kezdetben komoly nehézségeket okozott, mert egészen más szerszámozottságot igényel, mint a puha arannyal való munka. Vídia betétes esztergakések, gyémántszemcsés fúrók és reszelők szükségesek hozzá. A gyárilag készített vésők pillanatok alatt elvesztették élüket, ahogy titánt akartam velük vésni.

Szerencsére ma már kidolgozott technológiával rendelkezik műhelyünk, hogy elkészíthessük Önnek álmai ékszerét egy életre szóló minőségben és tartósságban nemesacélból vagy titánból.

Tekintse meg ízelítőül néhány munkánkat honlapunkon: https://mihalovitsmanufaktura.hu/karikagyuruk/nemesacel-karikagyuruk

Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/