2017. március 29., szerda

Mi a különbség az egyedi kézzel készült ékszer és az öntött tömegáru között?

Öntvény vagy egyedi?
Mi a különbség az egyedi kézzel készült ékszer és az öntött tömegáru között?
Hogyan különböztethető meg?

A géppel készült tömeg-ékszer és az egyedi kéz munka között olyan különbség van, mint a roller és a sportkocsi közt :) Mégis sokan nem tudják megkülönböztetni őket egymástól. Ehhez szeretnék most néhány támpontot adni:

Az öntéssel készült nemesfém tárgyak kis tömegűek, belsejük ki van könnyítve, hogy olcsón lehessen gyártani őket, a köveket legtöbb esetben nem karmok tartják, hanem az öntéshez használt modellviaszba nyomják be a köveket és azután öntik ”körül” fémmel őket. Sajnos nagyon gyakoriak a ragasztott kövek is, amelyek idővel mindig kipotyognak!

A kézzel készült ékszer nagyobb tömegű, tömör.
A kovácsolás, hengerlés hatására az anyaga tömörebb, szívósabb.
A kézzel készült ékszer tömege legalább 15-20 % nagyobb, mint az öntvénynek. A köveket mechanikusan helyezi be a drágakőfoglaló, az erre a célra kiképzett karmokba vagy kőfészekbe. Az így befoglalt kövek nem esnek ki, nem mozognak.

Az öntött ékszerek mindig nagy darabszámban, nagy mennyiségben készülnek. Egy mesterdarab után nemritkán milliós példányszámú másolat is készül. Ezáltal a végtermék előállítása sokkal olcsóbb a gyártónak. Sajnos a fogyasztói áron ez már nem mindig nyomon követhető, mert a vásárlónak meg kell fizetnie a brend árát is, az exkluzív külcsínt is.

Az egyedi darabok előállítása sokkal költség- és munkaigényesebb dolog. Cserébe viszont az adott termékből egyetlen darab készül, mely tükrözi a megrendelő egyéniségét, személyre szabott kívánságait a kialakítással, anyagválasztással, kövekkel, stb kapcsolatban. (A nagyon kevés példányszámban készült egyforma ékszerek is egyedi ékszernek minősülhetnek, ha ezek darabszáma nem haladja meg az 5-10 darabot.)

Egyedi, kézzel készült ékszer Mihalovits Manufaktúra

A sorozat gyártott ékszerek leggyakrabban relatív olcsóbb és könnyen önthető anyagokból készülnek: réz, spiáter, ezüst, 14 karátos arany.

Az exkluzív kézzel készült ékszerek kedveltebb alapanyagai a drágább, tartósabb anyagok, melyek öntésre kevésbé alkalmasak magasabb áruk vagy ritkaságuk, nehezebb megmunkálhatóságuk miatt.
Ilyen pl a titán, damaszkuszi acél, platina, 18 karátos vagy 22 karátos arany ötvözetek, például a zöldarany is.
(Ezek a szabályok persze elég általánosítóak és nem minden helyzetben alkalmazhatóak, mert találkoztam már platina öntvénnyel is, de ez itthon nem igazán elterjedt.)

A sorozat gyártmányokba leginkább olcsó köveket tesznek: üveg, gyengébb minőségű cirkónia, műanyag , vagy Swarovski kristály.

Az egyedi ékszerekbe legtöbbször valódi köveket foglalnak, lehetőleg első rangú drágaköveket: gyémánt, rubin, smaragd, padparadzsa, zafír.

Az öntött ékszer értéke a vásárlás utáni pillanattól kezdve = a napi törtarany ár – 10%

Az egyedi ékszer értéke hosszú távon folyamatosan nő!



Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése