2017. március 16., csütörtök

Díszítővésés? Gravírozás? Marás?- 2. rész

Gravírozás:

A gravírozás olyan gravírozó géppel történik, ahol egy kemény műanyag lapból, vagy fém lapból kivágott nagyméretű sablont egy „tapintó kar” lekövet és azt egy áttétel segítségével lekicsinyítve egy karctű, mely ipari gyémánt - vagy edzett acél hegyű tű - a megadott tárgyba karcol.

A gravírozás nem egyedi, mert akár több száz tárgyba is ugyanazon sablon alapján karcolják be ugyanazt az ábrát vagy a megadott formájú betűkkel a szöveget.

A karcolásnak kisebb a mélysége is, mint a vésésnek és nincsenek különböző vonalvastagságok, árnyékolások sem. A gravírozás további hátránya, hogy csak síkfelületen oldható meg.

Egy bonyolultabb formánál, mint amilyen pl. egy gyertyatartó, vagy kehely, nem lehet alkalmazni.

Előnye, hogy olcsó, de ékszerészeti szempontból kevéssé értékes.


Marás:

A marás a technika fejlődésével egyre szélesebb körben használható az ékszer szakmában is, csodálatosan tágítva a tervezés határait.

Egyedi ékszerek készítése

Egyedi ékszerek készítése

Egyedi ékszerek készítése

Egyedi ékszerek készítése

Egyedi ékszerek készítése


A technológia lényege, hogy egy számítógép vezérlésű CNC marógép apró forgácsoló szerszámok – marók – segítségével három dimenzióban tud dolgozni.
Az ilyen ékszerek elkészítése egyszerre követel ékszerészi – és számítógép programozói ismereteket.

Előnye, hogy nagyobb mélységek, áttörések, plasztikusabb formák elkészítésére is alkalmas. Pl. verőszerszámok, beütők, mester darabok professzionális legyártásához is, egyedi ékszertárgyak készítésére is.

A marással készített tárgyról születhet tökéletes másolat, ha a programozó elmenti a marási „útvonal tervet”. Mégsem vállnak a munkák „lélektelenné”, mert a program megírása komoly emberi tényező.
          

Remélem sikerült ezzel a pár sorral kicsit helyére tennem a fogalmakat és láttatni, mennyi munka van egy-egy ékszer elkészítésében.

Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése