2016. október 20., csütörtök

Ujjlenyomat a karikagyűrűn



Egyre népszerűbb és divatosabb, hogy a karikagyűrűkön megjelenik kedvesünk ujjlenyomata.

Az ujjlenyomatmarás kerülhet a gyűrű belsejébe, vagy a külső palástra. Titán, nemesacél, arany vagy platina karikagyűrűbe egyaránt.
                       
Az ujjlenyomat vétel menete egyszerű:

  • Kell hozzá egy bélyegzőhöz való tintapárna, bélyegzőfestékkel -, vagy még jobb kifejezetten erre a célra készült ujjlenyomatfesték- és 
  • egy fehér papír, lehetőleg famentes rajzlap, de fénymásolópapír is megteszi.

Egyedi, kézzel készült ékszerek, személyre szóló karikagyűrűk és lánykérőgyűrűk.

(Mintavétel előtt hasznos, ha kezünket vékony rétegben bedörzsöljük kézkrémmel, mert a művelet befejeztével könnyebb lesz lemosni a tintát.)

Aztán betintázzuk a kiválasztott ujjbegyet, majd egy festék-felvétellel egymás után két lenyomatot is készítünk, mert az első általában a túl sok tinta miatt összefolyik.

Egyedi, kézzel készült ékszerek, személyre szóló karikagyűrűk és lánykérőgyűrűk.

Úgy kell a lenyomatot elkészíteni, hogy az ujjpercünk egyik oldalát a papírra helyezzük, majd egy határozott mozdulattal átfordítjuk az ujjunkat a másik oldalára (pl.balról-jobbra fordítjuk egyszer ), utána felfelé elemeljük az ujjunkat. Lényeges a művelet közben, hogy ne nyomjuk erősen a lapra ujjunkat, csak hagyjuk, hogy a saját súlyával nehezedjen a papírra. 

Ujjlenyomat vétel közben nem szabad az ujjat előre-hátra, vagy körkörösen mozgatni, mert, akkor elmaszatolódik a lenyomat. Akkor tökéletes a minta, ha a kis barázdák által készített lenyomat jól különválik, vagyis a kezünkön bemélyedő kis "árkocskák" fehéren maradnak a papíron.
 
Hasznos, ha több ujjon is kipróbáljuk, melyiknek van a legszebb rajzolata, a végeredmény annál látványosabb.
 
Ennek elkészültével a marós beszkenneli az ujjlenyomatot és egy CNC marógép segítségével a gyűrűkbe marja az ujjlenyomatokat.
 
Egyedi, kézzel készült ékszerek, személyre szóló karikagyűrűk és lánykérőgyűrűk.
Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a gyűrűk szélessége befolyásolja mekkora rész fog látszódni az ujjlenyomatból. Általában a legcirkalmasabb részt helyezzük el középen.

A bemarásra érdemes két-három hetet pluszban rászámolni a gyűrűk elkészítési idejéhez!

Mihalovits András és fia
Karikagyűrű-Specialisták


1238.Budapest, Soroksár
Láng Endre utca 45.




www.mihalovitsmanufaktura.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése