2016. október 13., csütörtök

Elfelejtett technikák 1: A tausírozás



Sok olyan régi technikai tudás volt a régi ötvösök birtokában, melyek mára szinte a feledés homályába vesztek. 

Egyik, fontos küldetésemnek tartom ezek felkutatását, megismerését és újra felfedezését. 

Ilyen például

  • a nielló, 
  • a cizellálás, 
  • a filigrán technika és 
  • a tausírozás. 


A modern technológia háttérbe szorította ezeket az ősi titkos technológiákat, melyek apáról-fiúra szálltak. 

Egyedi ékszerek készítése Budapest

Egyedi ékszerek készítése Budapest

Egyedi ékszerek készítése Budapest

Egyedi ékszerek készítése Budapest






Szerencsére később az ötvös céhek létrejöttével sok szakmai fogást írásban is lejegyeztek, rajzokkal, magyarázó szövegekkel illusztrálva. 

Egyedi ékszerek készítése Budapest

Recepteket, például forrasztóanyagok összetételéhez, számadatokkal, tapasztalati értékekkel. Ezek a szakkönyvek, tankönyvek elődjeinek tekinthetők. A céhkönyv a céhmester birtokában volt, csak ő férhetett hozzá és szigorúan őrizte azt a kulccsal zárható céhládában a mesterjel beütő és az alapító okiratok mellett. Sok generáció tapasztalata gyűlt össze ezekben az értékes könyvekben. a mesterek tanulói, a céhlegények kötelesek voltak más híres műhelyekbe, külföldre vándorolni és sokszor évekig segédként dolgoztak ott, hogy új ismereteket, technológiákat tanuljanak. Visszatérésükkor egy mesterremek elkészítésével kellett bizonyítaniuk szakmai felkészültségüket és új ismereteiket. Magas színvonalú remekműveket készítettek, hogy teljes jogú mesterré válhassanak, eközben gyarapították a céh globális ismeretanyagát.

Egyedi ékszerek készítése Budapest
Ezen különleges technikák közül elsőként a tausírozás rejtelmeibe szeretnék bepillantást nyújtani, melyet magam is gyakorlok. 

A mellékelt képek szemezgetések a nálunk készült ékszerekből.

A tausírozás lényege, hogy egy keményebb alapfémbe valamely puhább fémből berakásokat készítünk. Az alapfém-mely esetünkben maga az ékszer- leggyakrabban nemesacél, titán, damaszkacél, vagy fehér arany. 

Egyedi ékszerek készítése Budapest

A berakást jobbára 24 karátos aranyból, azaz tiszta, ötvözetlen aranyból készítem, oly módon, hogy a rúdformába kiöntött aranyat hengerléssel vékonyítom, majd dróthúzó vason 0,35-0,5 mm vékonyra húzom, a minta vonal vastagságától függően.  

Egyedi ékszerek készítése Budapest

A berakás készülhet még színezüstből is, ritkábban vörösrézből. 

Az alapfémbe ún. „fecskefarok” formában kell megvésni a kívánt mintát. Ez úgy történik, hogy egy kb. négyszög keresztmetszetű „árkot” kell kezdetben készíteni, majd ezt követően egy nagyon hegyes vésővel az árok alját kiszélesítem, hogy a bekalapált arany, vagy ezüst huzal ne tudjon kiesni a helyéről. 

Tehát a felületen látható vonalak tulajdonképpen keskenyebbek, mint a valóságos berakás. A színfém számára kialakított vájatok alját fazettás vésővel felszurkálom, hogy kis „szakállak” képződjenek a fémből. Ilyen előkészítés után bekalapálom az arany, vagy ezüst szálat a kiképzett üregbe. A kalapálás hatására az amúgy puha fém kemény, ellenálló lesz, és nem tud kijönni többé az alapfémből. Ezután az ékszer felületét simára csiszolom, hogy a kalapács nyomait eltüntessem, majd jöhet a polírozás. Majd megvésem egy vékony vésővel a berakás körvonalait…

Szép napot kíván:

Mihalovits András ötvösmester

+ 36-20-270-77-77

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése