2016. október 27., csütörtök

A méret a lényeg :)



Hogyan is határozzuk meg a gyűrűk pontos méretét?

Ne legyen túl nagy, ne legyen szoros!
A jó gyűrű könnyen megy fel az ujjra, lefelé viszont nehezen jön. Így nem csúszik le, mondjuk kézmosáskor, vagy mosogatás közben.

Más méretű gyűrűt fogunk kényelmesnek érezni széles vagy keskeny gyűrű esetén és más méretre lesz szükség, ha a gyűrű belül domború, mintha belül egyenes.
Egyedi ékszerek


A belső méret meghatározására több szabvány is létezik, más az amerikai, a francia. Legelterjedtebb és legpontosabb az európai ISO szabvány. Ezért én mindig ezt használom.

Az ISO méret nem más, mint a karikagyűrű belső kerülete milliméterben meghatározva.
Így például egy 55-ös női gyűrű belső kerülete 55 mm. Ha egy már elkészült gyűrűről kell méretet venni, legegyszerűbb egy úgynevezett gyűrűmérő rúdról leolvasni az eredményt.
Egyedi ékszerek


Ez egy kúpos mérőrúd, skálával ellátva. Amelyik számot letakarja a gyűrű közepe, olyan méretnek felel meg a gyűrű. Ha nincs gyűrűmérő rudunk, megmérhetjük a gyűrű belsejének átmérőjét és ennek ismertében kiszámíthatjuk a kerületet oly módon, hogy a kapott átmérőt megszorozzuk PÍ-vel (3,14), az eredmény az ISO szám lesz.


Használt -főként ezüst- gyűrűknél előfordulhat, hogy a gyűrű már nem tökéletesen kerek. Ilyenkor érdemes több helyen is mérni. A legnagyobb és legkisebb mért értéket összeadjuk, a kapott eredményt elosztjuk kettővel, majd megszorozzuk PÍ-vel.

Azért fontos a pontos méret meghatározás, mert néhány gyűrűtípus nem – vagy csak nagyon költségesen szűkíthető vagy tágítható. ilyenek pl. a köves gyűrűk, a nemesacél és a titán gyűrűk, a véséssel vagy gépi marással készült gyűrűk. Ezért nagyon nehéz „meglepetésként” gyűrűt készíteni valakinek.

Egyedi ékszerek



Lánykérést megelőzően érdemes elcsenni egy gyűrűt kedvesünktől és körbe rajzolni egy Rotringgal. Ez már jó támpont lehet az ötvös számára.

A következő részben bemutatok egy egyszerűen alkalmazható képletet, mellyel otthon is kiszámolhatjuk hány gramm lenne álmaink gyűrűje 14 vagy 18 karátos arany esetén. A számításhoz csak az ujjméret pontos ismerete szükséges.

Szép napot kíván:

Mihalovits András

Ötvösmester
+ 36-20-270-77-77

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése