2017. szeptember 28., csütörtök

Hagyományőrzés és fontos szimbólumok az ötvösségben 1. rész

Mindig küldetésemnek éreztem a hagyományos technikák alkalmazásán túl a régi hagyományos magyar motívumkincsek használatát is az ékszereken.

A régi korok emberei sokra becsülték a természetet és a hozzájuk oly közel álló növények és állatok gyakran megjelentek az általuk készített napi rendszerességgel használt tárgyakon.

Gondoljunk csak a pásztorfaragásokra vagy a népi hímzésekre.
Több növénynek a gyógyító erejét is ismerték és ezekkel nagy tisztelettel bántak, az Isten ajándékaként tekintettek rájuk, melyekben megnyilvánult az Isten szeretete, amivel az emberek felé fordul.

Megvolt a jelképe a boldogságnak, az egészségnek, a szerelemnek.

 Vésett karikagyűrűk

Külön a női- és férfi szimbólumok. Például a rózsa vagy a százszorszép kifejezetten női szimbólumvirágok, míg a tulipán a férfit jelképezi. A hold a nő, a nap a férfierő szimbóluma.

 Vésett karikagyűrű, egyedi ékszer


Gyakran találkozni még az életfa motívum különböző ábrázolásával, melyet magam is szívesen vések a karikagyűrűkbe. Itt a fa törzse a férfit jelképezi, aki a család ereje és törzse, a fa lombkoronája a nő, aki nélkül a férfi nem volna teljes. A korona néha szív formát ölt, mely jelképezi a női szeretetet és a nő családösszetartó erejét. A lombkorona levelei a gyermekeket hivatottak jelezni. ( Lásd később családfa ábrázolásokat.) A gyermekeket a fa gyümölcseként is szokás volt megjeleníteni, amit az ékszerek esetén kisebb drágakővel szoktam szimbolizálni.

Folytatjuk

Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése