2017. szeptember 14., csütörtök

Érdekességek :)

Érdekességek az ékszerek világából.

A földön eddig kibányászott összes színarany elférne egy 20 méter élhosszúságú kockában.

A világ egyéves gyémánttermelését levegősen elhelyezhetnénk egy 1,5 méter élhosszúságú kockában.

A bányászott gyémántok közel 70 %-a fekete vagy barna színű.

1 g színezüstből 3000 méter huzal készíthető.

A templomok restaurálásánál használt színarany lemezkék, olyan vékonyra vannak hengerelve, hogy a zöld színű fényt már áteresztik.
A lemezek rögzítéséhez nem szükséges semmilyen ragasztóanyag, olyan kicsi a tömegük, hogy ecsettel felvihetők a falfelületre.

A föld legkeményebb anyaga a gyémánt. A második legkeményebb anyag a korund (pl.: rubin) melynél a gyémánt 140-szer keményebb.

Egy tenyésztett gyöngy keletkezése kb. 3-4 év.

A legfiatalabb borostyán 50 millió éves. Ha a borostyánt textiliával dörzsölik, elektromos töltést kap.

Izraelben a gyémántkereskedelem teljes adója behozatal és kivitel esetén is csak 1%.

Két, egyező méretű, azonos színű és csiszolású gyémánt esetén a loupeclean, ún. IF kövek és a szabad szemmel is láthatóan, erősen zárványos P3 kövek ára között akár 25-szörös eltérés is lehet! Ezért ne csak azt nézzük, mennyibe kerül az adott méretű kő, hanem azt is, milyen besorolású!

 Egyedi készítésű ékszerek

Az egyik leghíresebb gyémánt a Cullinan, melyet 1905-ben fedezett fel Frederic Wells. E felfedezéséért 2.000 fontot kapott, a bánya tulajdonosa Thomas Cullinan a dél-afrikai kormánynak adta el 1.800.000 fontért. A követ VII. Edvárd király 66. születésnapjára szánták. A gyémántot hagyományos postai csomagban (!) Londonba küldték, egy 1.200.000 dollárra biztosított másolatot pedig, másik útvonalon látványos konvoj kíséretében szállítottak oda. A király, a drágakő csiszolását I.J.Ascher-re bízta. A Cullinan-ből összesen 105 követ csiszoltak. Az egyik legszebb darabját, a Cullinan I.-et 74 lapra és 530,20 karát tömegű csepp alakra csiszolták. A király jogarába foglalták ezt a rendkívüli fehér és tiszta drágakövet, ma a londoni Tower-ban csodálható meg, jelenleg az „Afrika Nagy Csillaga” nevet viseli.

 Egyedi ékszerek az ötvöstől


A megosztásokat köszönjük!


Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése