2017. augusztus 18., péntek

Az ötvös szakma jövője,...

 Buktatói és változásai

A világ gyorsulása teljesen átalakítja az életünket, így a legtöbb a szakma komoly változásokon megy keresztül, hogy a megújult igényeknek eleget tudjon tenni. Nincs ez máshogy az ötvösséggel sem.

Míg egyfelől mindent gépesítenek és nagy teret hódít a modern technológiás sorozatgyártás, mely gyors és olcsó - amellett szerencsére van igény az egyedi, kézzel készült ékszerekre is.

A magam részéről szeretném azt képviselni, hogy a régi technikák és kézműves technológiák megőrzése és használata mellett alkalmazzam a technológia új vívmányait is.

Vésett karikagyűrűk
Ilyen pl. A CNC marás, az esztergálás és a pneumatikus vésőgép, a ponthegesztő stb.

Érdekes, új lehetőségeket nyújt a számítógépes ékszertervezés, mely lehetőséget ad a nem szakmabelieknek is, hogy belekóstoljanak az ékszerkészítés legizgalmasabb részébe, a tervezésbe. Bár, ahogy egyik kiváló kollégám mondta: "A legjobb tervezőprogram a papír és a ceruza."

A boltokban kapható ékszereknek mára már 99% a öntött, sorozat gyártott termék, mégis látok jövőt a kézi munkában. Igaz sokkal több munkát igényel egy kovácsolással, hengerléssel, reszeléssel és fűrészeléssel előállítani egy ékszert, de a végeredmény egyedi és tartós ékszer lesz, mely egyetlen példányban létezik....


Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése