2017. augusztus 31., csütörtök

A damaszkacél legendája folytatás

...A damaszkacél napjainkban úgy készül, hogy két különböző tulajdonságokkal bíró acélt kovácshegesztéssel egymáshoz rögzítenek, majd a kétféle anyagot összekovácsolják. Az így keletkezett alapanyagot nyújtják, lapítják, majd félbehajtják. Ezáltal a rétegszám 2-ről 4-re emelkedik. Ezt a műveletet addig ismétlik, míg akár több 100 rétegű damaszkot nem kapnak.

Persze ha csak ennyi volna a folyamat, akkor sima, csíkozott felületet kapnánk. Ahhoz, hogy minták alakuljanak ki, az alapanyagot még -többek között- meg is kell csavarni, majd újra kalapálni, így a rétegek torzulnak, elcsúsznak és egyedi minták alakulnak ki. Ha a rétegelt felületbe belefúrnak, majd újra szintbe kovácsolják, akkor koncentrikus köröket kapunk eredményű. Ezt a kovácsok "kisrózsa" damaszknak hívják.

 Egyedi férfi ékszerek készítése


A késpengéket általában úgy készítik, hogy egy rozsdamentes, saválló acélt szénacéllal kovácsolnak össze, majd az így nyert alapanyagot savakkal maratják. A "gyengébb" anyagot megtámadja a sav és ott a felületben mélyedés keletkezik, majd hőkezeléssel feketítik, ezáltal kontrasztosabban láthatóvá vállnak a rétegek és rajzolatok.

A mi karikagyűrűink és karpereceink azért is különlegesek, mert minkét összetevő alapanyag rozsdamentes acélból készül. Így damaszkacél ékszereink ugyanúgy viselhetők a mindennapokban. Nem színeződnek el, nem rozsdásodnak meg.

A megosztásokat köszönjük!


Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése