2017. április 13., csütörtök

Mit nevezünk tört aranynak? Mennyit ér?

Sokan nem tudják, mit takar pontosan ez a fogalom: tört arany. A leggyakoribb tévhitek egyike, hogy a tört aranyból készül az ékszer. A valóságban nem így van, mert csak az új anyagból készült tárgyak kaphatnak magyar fémjelzést.

A tört aranyból készült ékszerek nem fémjelezhetők!

A fél pár fülbevalók, behorpadt üreges ékszerek és elszakadt láncok beolvasztásra kerülnek, majd kémiai úton savakkal kiválasztják belőle a szín aranyat, melyet azután visszaötvöznek a kívánt színű és finomságú új aranyötvözetté. Az alapanyag értékét az ötvözetben lévő nemesfém mennyisége határozza meg.

Akár új ékszert készített, akár kész ötvöstárgyat vásárol, annak mindenképp kell tartalmaznia két jelzést is! Az egyik a gyártó névjele (mesterjele), a másik a hivatalos fémjel.

A kettő nem ugyanaz!

Csak e jelzéssel ellátott tárgyak kerülhetnek kereskedelmi forgalomba.
A névjelet a készítő, a hazai fémjelet a Magyar Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet üti a tárgyba.

A fémjel tanúsítja, hogy a tárgy valóban nemesfémből készült és igazolja annak pontos nemesfém tartalmát. A fémjelzés a mai napig állami monopólium és az egyetlen százszázalékos garanciája annak, hogy az adott ékszer valóban nemesfémből készült.

Miért kerül többe az új ékszer, mint a tört arany?

Az arany is csak egy fém, még ha igen ritka és nemes tulajdonságokkal is rendelkezik!
Ha beolvasztjuk, már csak a materiális értéke marad meg.

Egyedi készítésű ékszerek Budapest


Egy elkészült ékszer árát a következő összetevők adják:

- a nemesfém tartalom
- a befektetett munka és szaktudás (Például egy kézzel készült ékszer akár száz munkaórát is igényelhet, míg egy gépsor akár több kilométernyi láncot is legyárt egy munkanap alatt!)
- a drágakövek
- a fémjelzés költsége
- adó tartalom (27% ÁFA)
- az eladással kapcsolatos költségek (üzlet fenntartás, díszcsomagolás stb.)

Mivel nem csupán ötvös vagyok, hanem ékszerbecsüsnek, és díszítővésnöknek is tanultam, volt alkalmam néhány igazán különleges kuriózummal találkozni és a mi műhelyünkből is igazán munkaigényes darabok kerülnek ki.

Így jól tudom, hogy az igazán értékes kézi munka generációról-generációra fennmarad és értéke folyamatosan nő, míg a tucatárú, - ha aranyból is van - végül az olvasztókemencében végzi!

Ezért mindenkinek felhívnám a figyelmét, hogy válasszon igényesen ékszert, mert nem minden valódi érték, ami aranyból készül!

Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése