2017. április 20., csütörtök

A Drágakövek és Csillagjegyek kapcsolata


Ékszerek, drágakövek, egyedi készítésű köves ékszerek

A drágaköveket ősidők óta titokzatos, mágikus erővel ruházza fel az ember. Gyönyörű szerencsehozó tárgyak, faragványok, medálok készülhetnek a különböző ékkövekből, vagy akár többféle kő is használható egy adott ékszerben, mely lehet egy amulett vagy mágikus erőt hordozó szimbolikus tárgy.

Nem véletlen például a koronázási ékszerek kőválasztása sem! Minden egyes kőnek meg van a maga szimbólumrendszere, jelentése. Például a gyémánt mindig a hatalmat, pompát, gazdagságot és jólétet jelképezte, de keménysége és tartóssága miatt az örök szerelem köveként is tekintenek rá, csak úgy, mint pl. a rubinra, melyet vörös színe miatt a szív megtestesítőjének is tekintenek.

Nézzük meg a csillagjegyekhez tartozó szerencsehozó köveket:

Kos:
Hematit: Más néven Vérkő. Az ókorban tükörnek használták vagy vérzés elleni amulettnek.


Bika:
Achát: Tulajdonképpen sávos kalcedon. A sávok eltérőek, de azonos színűek is lehetnek. Az egyhangú szürkébb köveket festéssel teszik élénkebbé.


Ikrek:
Tigrisszem: Keménysége 7es. Tulajdonképpen szilícium-dioxid, melyben a vastartalom aranysárgás színt okoz.


Rák:
Aventurin: A kvarccsoportba tartozó zöldes színű kő, benne piros- vagy barna pettyekkel, melyet a hematit lapocskák okoznak.

Oroszlán:
Hegyikristály: A kristály név a görög „jég” szóból származik, mert a hegyikristályokat örökre megfagyott jégnek gondolták. A csiszolható, ékszerminőségű ritka, ezért sok az utánzata a piacon.


Szűz:
Jáspis: Neve szintén görög eredetű. Jelentése: „pettyes kő”. Az ókorban pl pecséthengereket készítettek belőle, de hittek benne, hogy látási zavarokra is jó, vagy aszály megelőzésére.


Mérleg:
Rózsakvarc: Rózsaszín árnyalata miatt kapta nevét, jobbára átlátszatlan, vagy opálos színű. Rutiltű kristályok ritkán csillaghatást okozhatnak a felületen, de nem olyan gyakori, mint pl. a zafírok vagy rubinok esetén.


Skorpió:
Karneol: Nevét a somról kapta, melynek színéhez legjobban hasonlít. Hússzínűtől a barnásvörösig terjedő kalcedon változat. Az ókorban vérzéscsillapítónak és a harag elűzőjének tartották.


Nyilas:
Szodalit: Nevét nátrium tartalmáról kapta. Mindenféle kék árnyalata megtalálható benne, finom fehér kvarcerezéssel.


Bak:
Obszidián: Nevét egy biz. Obsiusról (római) kapta. Aranyló vagy ezüstös, üvegszerű kő. Törési peremei éles, kagylószerűek. A fémek felfedezése előtt késeket, szerszámokat készített belőle az ember. Különleges az ún. Hópehely obszidián (USA) mely fekete alapon nagyobb fehér foltokkal pettyes.


Vízöntő:
Türkiz: Neve annyit tesz, hogy „török kő”. Szép világoskék színe érzékeny a parfümökre, szappanokra! Az ókori Egyiptomban amulettnek- és a porát arcfestéknek egyaránt használták.


Halak:
Ametiszt: Természetfölötti erőt tulajdonítanak neki, szilárdságot ad, véd a varázslatoktól és az ittasságtól. A szebb minőségű, tiszta köveket fazettálják a kevésé jó minőségűeket kaboson formára csiszolják.


Ékszerek, drágakövek, egyedi készítésű köves ékszerek 

Ékszerek, drágakövek, egyedi készítésű köves ékszerek 

Ékszerek, drágakövek, egyedi készítésű köves ékszerek  

Ékszerek, drágakövek, egyedi készítésű köves ékszerek 


Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése