2017. február 1., szerda

Ékszerek nem csak fémből

  Az emberiség ősidők óta díszíti magát és szeretteit ékszerekkel. Nem volt ez másként a fémek felfedezése előtt sem. Rengeteg ékszer maradt fent a bronzkort megelőző időszakokból. Csont, kő, fa, kagyló és kisebb keménységű drágakő. Ezek voltak az őskori ember kedvelt ékszer-alapanyagai.
Azt gondolom méltatlanul kerültek háttérbe ezek a csodás anyagok!

    Jómagam is szeretek más, ősi alapanyagokat felhasználni ékszerek készítésekor, persze valamilyen nemesfémmel kombinálva. Kutatásokat végeztem a tőlünk távolabb eső kultúrák ősi viseletei, ruha kiegészítői és ünnepi használati tárgyaik témakörében. Az egyik szívemhez közelálló darab például a japán „kagamibuta”, mely egy övön viselt kis ruha kiegészítő, vagy kerek gyógyszeres doboz. Anyaga jobbára csont, pl. mamutagyar vagy elefántcsont, nemesfém kiegészítőkkel. Hátoldalán bőrszíjjal vagy selyemzsinórral csatlakozik egy kis erszényhez, melyben aprópénzt, szipkát, vagy pipát tartottak. Magam is készítettem már néhány ilyen kagamibutát és mondhatom sikerült besöpörnöm vele elismerő pillantásokat.

Egyedi, kézzel készült ékszerek készítése

Egyedi, kézzel készült ékszerek készítése  

Csontokból, fogakból, fosszíliákból is remek ékszereket lehet készíteni. kedvenceim egyike a mamutagyar-lemezkékre elkészített ún. „schrimshaw” képek, melyeket arany, vagy ezüst foglalatba lehet medálként viselni vagy karperecbe beépíteni. (Ezekből is több variáció látható honlapomon: http://www.mihalovitsmanufaktura.hu )  

Egyedi, kézzel készült ékszerek készítése

Egyedi, kézzel készült ékszerek készítése

Egyedi, kézzel készült ékszerek készítése

 Egyszóval nem kell mindig ragaszkodjunk a sablonos fémből készült ékszerötletekhez, a legegyszerűbb forma is feldobható pl. stabilizált fával, vagy olcsóbb drágakövek felhasználásával, melyek nagyobb méretben is viszonylag elérhető árban is beszerezhetők.

Az itt látható képek legyenek ötletadó, kedvcsináló ízelítők. Szeretettel fogadok minden egyedi elképzelést! A tervezésnél ne akadályozzon benneteket, ha nem tudjátok hogyan is lehetne kivitelezni az ötleteket, hiszen arra való az ötvös!

Ha van valami extrémnek gondolt ötletetek, azzal is nyugodtan felkereshettek és segítek megvalósítani az elképzelést!


Szép napot kíván:
Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése