2017. február 23., csütörtök

A leánykérés hagyományai

Az egyik legszebb magyar hagyomány a leánykérés, mely napjainkban újra reneszánszát éli.
Szerencsére még élnek – főleg faluhelyen – a régi tradíciók. és vissza-visszatérnek, ha új köntösben is.

Hogyan is volt régen, hogyan megy ma?

            Az esküvőt mindig megelőzte a leánykérés, majd - akár egy éven keresztül is – a „jegyben járás”, amiből a mai „járnak” kifejezés eredeztethető. Ez volt az udvarlás időszaka, amikor a fiatalok egymással ismerkedtek, persze gondosan megrendezett és főként ellenőrzött keretek között a lányos háznál, szülői felügyelet mellett.
A legény vasárnaponként felkereste választottját, ahol először csak a leány szüleivel ismerkedhetett meg, majd hétről-hétre egyre többet szólhatott a lánnyal is, ha ugyan eljutott idáig, mert, ha a szülők nem találták vonzónak az ifjút, vagy nem volt" jó parti", akkor további találkozókra nem is kerülhetett sor. A kísérőgyűrű még szóba sem jöhetett!
Ha viszont a szimpátia kölcsönös volt a fiatalok egyre közelebb kerülhettek egymáshoz.
Ilyenkor a legény kisebb ajándékokat vitt a kiszemelt leánynak és a szülőknek. Pl. bort.
A lányos háznál kezdetben csak jó szóval, később akár ebéddel is kínálták.
Ez volt az időszak, amikor a fiatalok szűkebb családja is megismerkedett egymással.

A lányos háznál már a lánygyermekek 12 éves korától elkezdték gyűjteni a „stafírungot” vagy kelengyét mely a menyasszony hozománya volt. Általában ágyneműkből, ruhákból ált, de gazdagabb családoknál akár ékszereket vagy földet is kapott nászajándékul az ara.

            Ha minden jól ment, hamarosan megtörtént a leánykérés. Ekkor a legény gyűrűt ajándékozott választottjának. Státuszától függően, ha tehette köves kísérő gyűrűt, ún. leánykérő gyűrűt, más néven szolitert. Legelőkelőbb körökben gyémántos szolitert. Szegényebb családoknál mindjárt karikagyűrűt.

Lánykérő gyűrű készítés







A leány, ha elfogadta a jegyajándékot, selyemkendőt ún. jegykendőt adott a férfinak.
Az esküvő alkalmával ezt kötötték a menyasszony fejére, innen származik a „bekötik a fejét” kifejezés. A jegykendőnek olyan jelentősége volt, hogy a múlt században még az asszonyok a sírba is maguk mellé temettették.

A leányt mindig az apjától kellett megkérni, vagy ha ő már nem élt, akkor a rangidős férfi családtagtól, vagy az anyjától. Később már a lányokat is megkérdezték. Manapság ez már inkább a fiatalok magánügye és legtöbb esetben kész tények elé állítják a szülőket!

Az 1900as évek végén a 18-20 éveikben járó ún. „eladó sorban lévő” leányok házasodtak és a 25 évnél idősebbek már „öreglánynak számítottak. A fiúk 25-26 éves korukban léptek frigyre és a 30 év felettiek az „agglegény” megbélyegzést kapták. Ez a kor napjainkban egyre kijjebb tolódik a továbbtanulás és az egzisztencia, a karrier felépítése miatt.

Ha megtörtént a leánykérés, kitűzték a lakodalom napját, mely lehetett egy-két hét, de akár egy év múlva is. Ez amolyan „próbaidő” szerű lehetett, hogy a fiatalok szándéka töretlen marad-e. Mindenesetre innen már nem volt elegáns visszalépni. Innen már jegyes párnak számítottak, jegyben jártak az esküvő napjáig.

Az esküvő előtt a jegyes pár együtt felkereste az ötvöst és karikagyűrűt készítettek maguknak, mely jelképezte a tisztaságot és a házasság szentségét. Éppen ezért csak az oltár előtt húzhatták először az ujjukra.
Anyaga változatos, legtöbbször arany vagy ezüst, de néha csont, fa, kő, bronz és vas is fellelhető a múltban. Manapság egyre divatosabbak a platina, nemesacél és titánból, damaszkuszi acélból készült karikagyűrűk is az arany mellett. Míg régebben egyszerűbb, ma inkább a munkaigényesebb, gazdagon vésett és drágakövekkel foglalt karikagyűrűk divatosak. A karikagyűrűk mindig fontos, kultikus jelképnek számítottak. Minél előkelőbb volt a pár, annál díszesebbek, mívesebbek voltak a gyűrűk, annál drágább alapanyagból készültek. Jelentésük mind a mai napig megmaradt: az örök hűség a szerelem, az összetartozás szép szinonimájává vált…

Szép napot kíván:
Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

2017. február 16., csütörtök

Kézzel készült láncok

Manapság egyre több mindent gépesítenek. Nincs ez másképp az ékszer szakmában sem!

Mégis van jó néhány olyan terület, ahol még mindig nem nélkülözhető az emberi precizitás és figyelem. Ilyen például a lánckészítés.

Olaszország élen jár a lánckészítő gépek gyártásában és fejlesztésében. Nagyon szépen és gyorsan dolgoznak ezek a gépek, de sajnos nem tudják a láncszemeket egyenként megforrasztani, ezért a gépi láncok könnyen elszakadnak.

Amikor lánckészítőként dolgoztam, a mesterem több, mint harminc féle kézi lánc elkészítését tanította meg nekem. Akkor még nem tudtam, hogy ez egy eltűnő félben lévő szakma, hiszen egyenként elkészíteni és leforrasztani a láncszemeket igen idő- és munkaigényes dolog! Viszont a kézi láncok szakítószilárdsága több, mint 100 kg! Ezért nagyon sokáig biztonságosan hordhatok, anélkül, hogy elszakadnának.

Egyedi, kézi készítésű aranylánc

 A láncokat úgy készítem, hogy 6x6 mm kvadrátú arany rúdból indulok ki, amelyet henger segítségével nyújtok és vékonyítok. Azután tradicionális módon, húzóvasakon (edzett acél lapok csökkenő keresztmetszetű furatokkal) vékonyítom tovább az arany szálat, mely ekkor már kerek keresztmetszetű lesz. A hengerlés és húzás hatására az arany szívósabb rugalmasabb lesz, mint a sima öntött fém.
Az így elkészült drótot egy ún. „spindlire” tekerjük fel, mely a láncszemek belső méretét fogja megadni. A láncszemeket felfűrészelem és szemenként összerakom, forrasztom. Aztán a félkész láncot –típustól függően- vagy tovább kell hengerelni, vagy valamilyen formavason áthúzni, lapra reszelni, majd egyre finomabb smirglivel csiszolni. Ezt követi a polírozás, majd a mesterjegy beütése, végül a Magyar Fémjelző Hivatal beleüti a magyar fémjelet.

Nemcsak karláncok, nyakláncok készülnek műhelyünkben, de akár többsoros óraszíjakat is tudunk csinálni.

Ha értékeli a tradicionális kézi munkát, a megbízhatóságot és precizitást, látogasson el műhelyünkbe!

Minden ékszerünk egyedi darab, tradicionális kézi-kovácsolt technikával - fűrészeléssel, reszeléssel, forrasztással készül itthon Magyarországon, magas minőségben.
Ezért ékszereink személyre szólóbbak, mint az öntéssel készült sorozatgyártmányok.

Egyedi, kézi készítésű aranylánc

Egyedi, kézi készítésű aranylánc

Egyedi, kézi készítésű aranylánc

Egyedi, kézi készítésű aranylánc

Egyedi, kézi készítésű aranylánc

Egyedi, kézi készítésű aranylánc

Egyedi, kézi készítésű aranylánc

Egyedi, kézi készítésű aranylánc

Egyedi, kézi készítésű aranylánc

Egyedi, kézi készítésű aranylánc

Egyedi, kézi készítésű aranylánc

Egyedi, kézi készítésű aranylánc

Egyedi, kézi készítésű aranylánc

Egyedi, kézi készítésű aranylánc

Egyedi, kézi készítésű aranylánc


Munkáinkra mindig teljes körű garanciát vállalunk.
A drágakövekhez, gyöngyökhöz certificate-ot állítunk ki.

Törtaranyat magas napi áron beszámítunk új ékszer készítésénél (titán, nemesacél, damaszkacél, platina esetén is).

Az elkészítéshez kb. 3-4 hét szükséges.
 
 
Szép napot kíván:
Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/



2017. február 9., csütörtök

Ékszer, a stílus tükre



Uniformizálódó világunkban egyre erősebben jelentkezik az emberekben az igény, hogy megmutassák a világnak,
miben különböznek társaiktól, mitől egyediek, miben mások.

Ennek egyik legszebb művészi megnyilvánulása az ékszer viselet.

Itt persze nem a boltokban kapható öntvény tömegárura gondolok, melyeket gépsorok köpködnek magukból futószalagra percenként tucat számban, hanem az ötvös mesterek által készített, igényes míves munkákra! Jómagam például hosszasan beszélgetek a műhelybe látogató vendégemmel, hogy megismerhessem valódi egyéniségét, stílusát, hogy a hozzá legjobban illő ékszert tervezhessem számára!
Így együtt alakítjuk ki az ő személyiségét leghívebben tükröző, minden részletében egyedi ékszert. Nálunk nem lehet katalógusból, vagy webshopból rendelni.

Tudom, kicsit régimódinak tűnhet, de valójában értékmegőrzés, és hagyománytisztelet!

Az ékszer az ősidőktől fogva fontos jelkép.

Megmutatja a rangot, felekezeti hovatartozást, a viselője ízlését, stílusát.

A drágakövek értéket, gazdagságot szimbolizálnak. A köveket mindig is szokás volt misztikus tulajdonságokkal, varázserővel párosítani.

Ezek az ősi hitek tovább élnek napjainkban is. A legtöbb drágakövet mágikus- pl. gyógyító, vagy szerelmet ébresztő erővel ruházták fel. Ez amolyan ősi PR lehetett, mára viszont az múltban gyökerező hagyományteremtő történelem.

Bármi is legyen az alapötlet, akármilyen anyagból is készüljön, a lényeg, hogy valami újat, egyedit, megismételhetetlent hozzunk létre, melynek erénye túlmutat az anyagok materiális értékén, és amiket büszkén hagyhatunk örökül gyermekeinknek…

Szép napot kíván:
Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/



2017. február 1., szerda

Ékszerek nem csak fémből

  Az emberiség ősidők óta díszíti magát és szeretteit ékszerekkel. Nem volt ez másként a fémek felfedezése előtt sem. Rengeteg ékszer maradt fent a bronzkort megelőző időszakokból. Csont, kő, fa, kagyló és kisebb keménységű drágakő. Ezek voltak az őskori ember kedvelt ékszer-alapanyagai.
Azt gondolom méltatlanul kerültek háttérbe ezek a csodás anyagok!

    Jómagam is szeretek más, ősi alapanyagokat felhasználni ékszerek készítésekor, persze valamilyen nemesfémmel kombinálva. Kutatásokat végeztem a tőlünk távolabb eső kultúrák ősi viseletei, ruha kiegészítői és ünnepi használati tárgyaik témakörében. Az egyik szívemhez közelálló darab például a japán „kagamibuta”, mely egy övön viselt kis ruha kiegészítő, vagy kerek gyógyszeres doboz. Anyaga jobbára csont, pl. mamutagyar vagy elefántcsont, nemesfém kiegészítőkkel. Hátoldalán bőrszíjjal vagy selyemzsinórral csatlakozik egy kis erszényhez, melyben aprópénzt, szipkát, vagy pipát tartottak. Magam is készítettem már néhány ilyen kagamibutát és mondhatom sikerült besöpörnöm vele elismerő pillantásokat.

Egyedi, kézzel készült ékszerek készítése

Egyedi, kézzel készült ékszerek készítése  

Csontokból, fogakból, fosszíliákból is remek ékszereket lehet készíteni. kedvenceim egyike a mamutagyar-lemezkékre elkészített ún. „schrimshaw” képek, melyeket arany, vagy ezüst foglalatba lehet medálként viselni vagy karperecbe beépíteni. (Ezekből is több variáció látható honlapomon: http://www.mihalovitsmanufaktura.hu )  

Egyedi, kézzel készült ékszerek készítése

Egyedi, kézzel készült ékszerek készítése

Egyedi, kézzel készült ékszerek készítése

 Egyszóval nem kell mindig ragaszkodjunk a sablonos fémből készült ékszerötletekhez, a legegyszerűbb forma is feldobható pl. stabilizált fával, vagy olcsóbb drágakövek felhasználásával, melyek nagyobb méretben is viszonylag elérhető árban is beszerezhetők.

Az itt látható képek legyenek ötletadó, kedvcsináló ízelítők. Szeretettel fogadok minden egyedi elképzelést! A tervezésnél ne akadályozzon benneteket, ha nem tudjátok hogyan is lehetne kivitelezni az ötleteket, hiszen arra való az ötvös!

Ha van valami extrémnek gondolt ötletetek, azzal is nyugodtan felkereshettek és segítek megvalósítani az elképzelést!


Szép napot kíván:
Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/