2017. január 26., csütörtök

Vicenzaoro ékszerkiállítás Olaszországban


A napokban volt szerencsém meglátogatni a méltán híres ékszerkiállítást Olaszországban, a Vicenzaorot. A kiállítás lenyűgöző már csak szimplán a méreteivel is!

Engem leginkább a szerszámok és új technológiák érdekeltek. Ez volt a legkisebb épület az egész kiállításon, az átböngészése mégis egy teljes napot vett igénybe (ebből elgondolható, mekkora részt szenteltek maguknak az ékszereknek!).

Az olaszok méltán híresek ékszeriparukról (az is igaz hogy a II. Világháború után nem minden vesztes országot támogatott arannyal az USA, de hagyjuk a politikát!). Egyszóval az olaszok jókor voltak jó helyen és kellő szorgalommal és tőkével felvértezve kivívták maguknak és mind a mai napig tartják a vezető szerepet az ékszer- és divat szakmában.
   
A gyártó gépsorok csarnoka maga volt a földi paradicsom számomra. A hatalmas, csillogó fémmonstrumok olajtól illatoztak és a legapróbb részleteikben is a precizitás megtestesítőiként, halk, megnyugtató brummogással vagy kattogással szülték világra a csillogó alkatrészeket vagy nemritkán a kész ékszereket is. Itt olyan fejlett technológiájú, számítógép vezérelt gépeket láthattunk, melyek arany drótból teljesen kész láncot gyártottak méterszámra, vagy arany lemez csíkból eladásra kész kövekkel díszített karkötőt készítettek. Olyan lézersugárral működő fém analizátort is láttunk, amely roncsolás nélkül bevizsgálja az ékszert, hogy milyen anyagból készült. Szinte úgy éreztük, mintha a jövőbe csöppentünk volna. Mindenhol robotizált karok, elektronikus kijelzők, eszterga és marógépek, öntőgépek sora ejtett minket egyik ámulatból a másikba.

Egyedi ékszer készítés

Egyedi ékszer készítés

http://mihalovitsmanufaktura.hu


A következő napon az ékszer felhozatalt vettük górcső alá.

Testközelből látni ezt a sok Pazar ékességet valósággal lélegzetelállító volt! Ötvös szemmel nem csak a kiállított remekművek minősége és a kivitelezés gondossága nyűgözött le, de érdemes volt azt is megfigyelni, milyen ötletes installációkat használnak az ékszerek bemutatására.

Az egész rendezvényből sugárzott a kreativitás és a kiállítók egyéni látásmódja. Volt például olyan gyártó cég, amely minden vitrinjében csak egy színű követ használt fel az ott szereplő ékszerekben, az installációja pedig ugyanolyan színű faceruzákból állt, és a tervező fekete fehér tervei, skiccei voltak láthatóak az ékszerek hátterében. A rajzokon pedig csak a kövek voltak kiszínezve. Ily módon volt rubin-piros vitrin, kék zafír kollekció stb.

A cégek képviselői meglepő nyugalommal és kedvességgel szolgálatkészen tájékoztatták a világ minden pontjáról érkező ötvösöket.

Külön terem szolgált a drágakövek bemutatására is.

Amennyire megfigyelhettem a vezető szerep most is a gyémántkereskedőknek jutott, itt volt a legnagyobb tolongás. Érdekes volt látni, hogy mennyire keresettek a hagyományos briliáns csiszolás mellett a nálunk még kevéssé használt formák, mint a princess, márkíz vagy akár háromszög és csepp formájú kövek is.
A rubin és zafír szerelmesei is a bőség teljes zavarában tobzódhattak, az embert szinte elvakította fényesség. Személyes kedvenceim, a camea-k is megjelentek a kiállításon. Láttam néhány igen figyelemre méltó munkát.
   
A kiállítás sok-sok inspiráló ötlettel ajándékozza meg az érdeklődőket és egyben megmutatja a fejlődés útját, az ékszergyártás jövőjét is!

Aki csak teheti, látogasson el a következő Vicenzara!

Szép napot kíván:
Mihalovits András
Ötvösmester
06-20-270-77-77
Műhely: 06-1-286-08-94

2017. január 19., csütörtök

Régi és új használati tárgyaink



Ötvösként nagy örömemet lelem olyan tárgyak elkészítésében  amelyek szigorúan véve nem tartoznak az ékszerek kategóriájába.

Most készült el például ez a kis ezüst trombitást ábrázoló üvegdugó. Ünneppé varázsolja a hétköznapokat is egy ilyen kidolgozott, míves használati tárgy. Jó kézbe venni :)

Egyedi ékszerek tervezése, kivitelezése



 
 
Nagyon szeretem még az övcsatokat, óraszíjakat is nemesfémből. 

Több különleges övcsat is készült már műhelyünkben. 

A férfiak körében favoritnak számít a pénzcsipesz is! (Ezek megtekinthetők  a www.mihalovitsmanufaktura.hu oldalunkon) 

Az ilyen nemesfém használat tárgyakat funkcionális ékszereknek nevezem, mert nem csak szépségükben gyönyörködhetünk, de használhatjuk is őket. 

Sajnos ma már kevesen engedhetik meg maguknak hogy például ezüst vagy arany evőeszközöket használhassanak, pedig ezek nem csak szépek, de befektetési értékük sem elhanyagolható! 

Tanuló korom óta járok árverésekre és volt alkalmam megfigyelni hogyan kúszott mind feljebb és feljebb a nemesfém használati tárgyak értéke. 

Sajnos hazánkban jelenleg már nincs is ezüstműves képzés és egyre kevesebb az olyan szakember, aki el tudna készíteni pl egy keresztelőpoharat vagy ezüst evőeszközöket, szelencéket. 



Szép napot kíván:
Mihalovits András
Ötvösmester
06-20-270-77-77
Műhely: 06-1-286-08-94


2017. január 11., szerda

Camea és Intalio

Nagyon különleges ékszerek a cameak és intaliok.

Ezek olyan faragott kövek, melyek legtöbbször ónixból, sávos achátból vagy kagylóhéjból készülnek.

Mihalovits András Ötvösmester 06-20-270-77-77 Műhely: 061-286-08-94 www.mihalovitsmanufaktura.hu www.facebook.com/mihalovits.hu/


A legrégebbi leletek egészen az ókorig nyúlnak vissza, a legszebb darabok Görög országból és Rómából származnak.

Főként pecsétnyomó gyűrűk díszítésére szolgált, de nem ritka a medál, függő sem. Ritkábban fülbevalók is láthatók.

Az ókori Egyiptomban pecséthengereket is használtak, mely egy hengeres drágakő pálca volt középen megfúrva és egy tengelyen átfűzve. A henger külső palástján volt bevésve a tulajdonos neve, rangja, mint egy aláírás. Ezt nyomták bele a még nedves agyagtáblába, majd kiégették azt.

A Camea esetén a kőből kifaragott figura az alapból kiemelkedő, azaz pozitív kialakítású, míg az intalió egy sík alapba bevésett, azaz negatív minta. Ezeket pecsétviaszba nyomták bele és így adta ki a plasztikus motívumot.
Jobbára figurális ábrázolások jellemzőek, de nem ritkák a feliratok, monogramok sem.
Később nagy divatja lett a családi címerek vésésének ónix kőbe, melynek divatja egyre inkább feléled a manapság divatos családfa kutatások révén.

Külön tudományág - a heraldika – foglalkozik a címerek történetével és szimbolikájával. A különbözőn állat figurák, fegyverek és kultikus tárgyak ábrázolása a címerekben és ékszereken mind-mind ősi szent erővel ruházta fel tulajdonosát a hit szerint. Egy-egy ilyen ékszer generációkon át vándorolt a családban és nagy megbecsülés övezte.

Szerencsére a modern technika révén ma már még szebb, tökéletesebb kőfaragások valósíthatók meg CNC marógépeken, vagy lézeres marással.
Ráadásul a kövek igen kemények, kopásállók így valóban szép, maradandó ékszer készülhet belőlük, melyet még unokáink is csodálhatnak majd…

 
 
Szép napot kíván:
Mihalovits András
Ötvösmester
06-20-270-77-77
Műhely: 06-1-286-08-94

2017. január 5., csütörtök

Férfi(as) ékszerek

Manapság méltatlanul kevés szó esik az igazán elegáns, férfias ékszerekről, sajnos! És ezen a területen (is) elmaradásban vagyunk a fejlettebb országokhoz képest.

Mivel megrendelőink többsége Hölgy, vagy olyan férfi, aki szíve választottjának keres ékszert, ezért a kínálat és a választék is ebben az irányban erősödött.

Szerencsére kialakulóban van egy olyan kép az önmagára igényes, „gentleman” férfi ideálról, aki ruházatában valamint igényes egyedi ékszereiben figyelemre méltó, elegáns, de nem hivalkodó.

Milyen kiegészítőkre gondolok?

-    övcsat,
-    karperec,
-    nyakkendő csipesz,
-    pénzcsipesz,
-    nyaklánc,
-    mandzsettagomb, vagy egy
-    ékszer minőségű zsebkés.

Ezek kidolgozottsága és anyaga az egész egyszerű letisztult alapoktól (pl. ezüst, nemesacél) kezdődően elmehet az értékesebb fémek pl. aranyberakás, drágakőberakás irányába is. 

Kedvelt kiegészítők még a különleges csontok, agyarak, fosszíliák pl. mamutagyar is.

A lényeg, hogy egyediséget tükröző, erőt sugározó darabok legyenek!

A Hölgyek ékszeritől eltérően ezek a markáns kiegészítők inkább robusztusok, letisztult vonalvezetésűek és jobbára sokkal funkcionálisabbak.

Visszatérni látszik a pecsétgyűrűk divatja is, mely az utóbbi években méltatlanul merült a feledés homályába. Persze formailag inkább a modernebb kivitelűek, merész, formabontó egyedi stílusú darabok hódítanak.

Itt is fontos a személyre szóló formatervezés és az egyedi, kézi munka.

Igényes gentleman nem szeretne összetalálkozni máson a saját ékszerével!

Manapság nem ritkaság, hogy olyan férfiak keresnek fel megrendeléssel, akik saját bevallásuk szerint azelőtt nem voltak „ékszeresek”. De az egyediséghez és sárm-hoz bizony hozzá tartozik a férfi ékszer is!

Ahogy a Hölgyek egy életen át viselik a Férfitől kapott jegygyűrűt, úgy az urak is büszkén mutogatják a szeretett Nőtől kapott ékszerüket.

Merítsenek ötleteket néhány eddig elkészült munkáinkból!
Férfi ékszerek http://mihalovitsmanufaktura.hu

Férfi ékszerek

Férfi ékszerek

Férfi ékszerek

Férfi ékszerek

Férfi ékszerek

Férfi ékszerek

Férfi ékszerek
Szép napot kíván:
Mihalovits András
Ötvösmester
06-20-270-77-77
Műhely: 061-286-08-94