2016. szeptember 15., csütörtök

A rubin



A rubin a legnépszerűbb drágakő a lánykérő gyűrűkben a gyémánt után, ezért vele folytatjuk a drágakövek bemutatásának sorát.

http://www.mihalovitsmanufaktura.hu/A második legkeményebb anyag a Földön, noha a keménysége csak 1/140 ed része a gyémántnak. Mohs skálán a 9. Színét az alumínium-oxidba nyomelemként beépülő krómtól nyeri. A korund csoport elemei közé tartozik. 

Legkeresettebb és legritkább az ún. galambvér vörös rubin, melyet Burmai rubinnak is szoktak nevezni, a lelőhely alapján. Leggyakoribb a rózsaszínes és a barnás árnyalat és a bordó. A Ceyloni kövek világosak, rózsaszínűek, a Thaiföldiek általában barnás árnyalatot mutatnak.

Ősidők óta a szerelem és a szív szimbolikus köve, ezért is adták legtöbbször szerelmi zálogként. A hiedelem szerint az a hölgy, akit rubinnal jegyeznek el, egy életen át megőrzi a szerelmet kérője iránt.


Érdekesség, hogy a rubinnak - a gyémánttal szemben- gyakorlatilag nincsen hasadása. Ettől függetlenül azért érdemes vigyázni rá, mert keménysége ellenére sem sérthetetlen, törése apró-kagylós, vagy szilánkos.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu/

UV-lámpa alatt a valódi kövek általában sötétek maradnak, vagy csak enyhén fluoreszkálnak, a szintetikusak viszont igen erősen.


A rubint zömében másodlagos lelőhelyekről, torkolatokból termelik ki. 

Rubin esetében nem értékcsökkentő feltétlenül a zárványok jelenléte, sőt inkább a valódiság bizonyítéka. Érdekesség, hogy pl. ha rutiltű kristályok (titán-dioxid) vannak jelen a kőben, ez az úgynevezett aszterizmust, azaz csillaghatást hoz létre. Az ilyen köveket kaboson (domború) formára csiszolják, és ahogy a fény végig siklik a kő felületén, világos csillag formájú fényjáték jön létre, mely a kő mozgatásával változtatja a helyét. Ha nem egymást keresztező fénycsík jön létre csak egy, azt macskaszemhatásnak hívjuk.

Indiában most kelt el az eBay-en egy igazán ritka élénkvörös rubin, mely 3,69 karátot nyomott! Az ismeretlen amerikai vevő 19.600 dollárt (mintegy 3,1 millió Ft) fizetett érte. A nagyméretű rubin egyébként ritkább és drágább, mint a gyémánt, ha tényleg szép a színe! Ezért gyakran befektetésnek is vásárolják.


Szép napot kíván:
Mihalovits András és fia
Karikagyűrű-Specialisták
061-286-08-94
0620-270-77-77
1238.Budapest, Soroksár
Láng Endre utca 45.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése