2016. szeptember 29., csütörtök

A zafir



Nem véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb valódi kövek egyike a zafír. 


http://mihalovitsmanufaktura.hu/kiserogyuru
Keménysége 9-es a Mohs skálán, tehát ebben csak a gyémánt előzi meg. Ezért magas fényű, selymes, mégis szikrázó ragyogású.

Az áttetsző köveket fazettáltra csiszolják és a sok kis lapocska tovább növeli a kő szikrázását.

A mélyebb tónusú zafírokat, melyek nem átlátszok, kaboson formára szokták megcsiszolni, tehát domborúra, így egy kellemes selyemfényű, derengés, sejtelmes fény lesz rá jellemző. 

Igen ritka és különleges az úgynevezett aszterizmus, vagy csillaghatás, ahol a rutiltű zárványok hatására csillag alakú fehér fénysáv jelenik meg a drágakő, felületén, amelyet ha mozgatunk, a csillag megváltoztatja a helyét. ( Lehet négy- vagy hatágú.) Ennek másik változata a macskaszemhatás, amikor csak egy ilyen fénysáv vándorol a kő felületén.

http://mihalovitsmanufaktura.hu/kiserogyuruA zafír egyik nagy előnye hogy rengeteg színárnyalatban megtalálható. Legkeresettebbek az élénk árnyalatok. 

Közismert a kék színű zafír, ebből legkeresettebb az úgynevezett búzavirág kék. Színét a kőben jelenlévő vas és titán adja. Ibolyaszín esetén a vanádium. 
Nagyon szép még a rózsaszín zafír (krómot tartalmaz), a zöld zafír és a narancsszínű vagy más néven padparadzsa azaz lótuszvirág. Ritkábban használunk még fehér zafírt (vagyis áttetszőt) mely nagyon hasonlít a gyémánthoz, viszont az ára jóval kedvezőbb. Ezeket leukózafíroknak is szokták nevezni. Keménysége miatt jól foglalható és fényét hosszú ideig megőrzi. 

Azonban vigyázni kell rá, mert karcszíne fehér!
 
Fellelhető márványban,- ez az úgynevezett anyakőzet-, bazaltban, vagy pegmatitban.

 Mihalovits Manufaktúra
A zafír sokkal gyakoribb, mint a gyémánt vagy a rubin, ezért ára is kedvezőbb. Tulajdonságai alapján ugyanúgy a korund csoportba tartozik, mint a rubin.
Mihalovits Manufaktúra

A leghíresebb lelőhelyek az USA-ban, Brazíliában és Kambodzsában találhatóak.

A nagyméretű zafírok igen ritkák és általában saját nevet kapnak, mint a híres gyémántok.

Ilyen például az „India csillaga”, mely a legnagyobb csillagzafír a világon. Tömege: 536 karát.

http://mihalovitsmanufaktura.hu/


Szép napot kíván:

Mihalovits András és fia
Karikagyűrűk és Lánykérő gyűrűk


1238.Budapest, Soroksár
Láng Endre utca 45.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése