2016. június 9., csütörtök

A három leggyakoribb ékszervásárlói hiba




Tizennegyedik éve foglalkozom egyedi, kézzel készült ékszerek gyártásával és eladásával.

Ez idő alatt megfigyeltem, hogy a legtöbb ékszervásárló ugyanazokat a tipikusnak mondható hibákat követi el ékszervásárláskor.

Ha ezeket a rossz döntéseket elkerüljük, jelentős mértékű pénzt spórolhatunk meg!

 
Első helyre tenném a legtipikusabb jelenséget, nevezetesen azt, amikor a vásárló önként háttérbe szorítja azt, hogy mi tetszik neki, csak a grammonkénti árakat kérdezgeti és közben fejben oszt- szoroz.

A kézzel készült, egyedi alkotások általában ( de nem minden esetben) magasabb grammonkénti árra jönnek ki, mint az öntéssel készült sorozatgyártmányok. Viszont egyedibbek, személyre szólók és tartósabbak! Az üreges áruk látványos, nagyméretű ékszerek, de kevéssé tartósak, nehezen- vagy egyáltalán nem javíthatok.

Egy ékszer szépségét  és érték nem a mérleg mutatja!

A legdrágább nem mindig a legjobb minőséget jelenti, a legolcsóbb mindig gyanús. Hogyan igazodjunk akkor el ebben a hatalmas kínálat-dömpingben?

A hozzám betérőknek azt szoktam javasolni, hogy döntsék el magukban, mennyit szeretnének-, tudnak áldozni az ékszerre, aztán válasszák ki a kirakatból (az árak ismerete nélkül) azokat a darabokat, amelyek tetszenek nekik. Az én dolgom, hogy kitaláljam, hogyan lehet elkészíteni a rá szánt keretösszegből.

http://mihalovitsmanufaktura.hu/
 

A második leggyakoribb hiba, hogy a legtöbb ember szinte semmilyen alapismeretekkel nem rendelkezik az ékszerekkel kapcsolatban.

Persze egy vásárlónak természetesen nem kell szakembernek lennie és a jó eladó (pláne ha ötvös is az iIlető) szívesen magyarázza el az érdekesebb szakmai fogásokat vagy, hogy mitől különleges az adott ékszer.

De az internet korában már nem csodálkozhatunk rá pl egy autó szalonban, hogy jé ennek négy kereke van...? Ha az alapokból kicsit felkészülünk, könnyebb lesz a választás is és kevésbé tudnak minket megvezetni hangzatos reklámokkal. Nem utolsó sorban az eladó is hálásabb lesz, ha nem Ádámtól-Évától kell elkezdnie a történetet és több idő jut a specifikusabb, érdekesebb műhelytitkokba való bepillantásra.

 
A harmadik legtöbbször elkövetett hiba: a nyaralások ideje alatt vásárolt ékszerek. Erről mindenkit lebeszélnék! Külön iparág épült ki a naiv turisták kifosztására. Gyakran találkozom olyan ékszerekkel, amelyeket külföldi nyaralások alkalmával vettek, abban a hiszemben, hogy biztos értékes és jó, mert drága volt. Sajnos ezek nem állnak egymással ok-okozati összefüggésben! A legtöbbször silány minőségű, dömping árut vettek borsos áron, ami nem is javítható!

Az ékszerész szakmája bizalmi munkakör. 
Csak ismert gyártót válasszunk, olyat, akit bármikor ugyanott megtalálunk és vannak referenciái is!

 



Üdvözlettel: 

Mihalovits András
ötvösmester
0620-270-77-77
www.mihalovitsmanufaktura.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése