2016. június 29., szerda

Karikagyűrű alapanyagok folytatás: Nemesacél



  Az ötvös szakmát én is úgy kezdtem, hogy először alpakkából, rézből próbálgattam ékszert készíteni, több, kevesebb sikerrel. Aztán jöttek a nemesfémek, először az ezüst, mert nem túl drága, később az arany, végül a platina.

De ahogy a fókusz a karikagyűrűkre irányult, folyamatosan jelentkezett az igény egy olcsóbb, mégis az aranynál sokkal tartósabb ékszerfémre! Ezenkívül egyre több olyan ügyfelem lett, akik fémallergiában szenvednek.

Szerencsére nagypapám ekkorra már több évtizedes rutinra tett szert nemesacél  (más néven orvosi acél) ékszerek készítésében. 

http://www.mihalovitsmanufaktura.hu/karikagyuruk/nemesacel-karikagyuruk
Ez az anyag nem csak tartósabb, kopásállóbb mint az arany, de teljes mértékben antiallergén, tehát fémallergiában szenvedők is viselhetik minden nap!

Nem utolsó szempont az sem hogy jóval olcsóbb a nemesfémeknél, hiszen a vas (az acélgyártás alapanyaga) a föld negyedik leggyakoribb eleme. 

Tulajdonságaiban viszont a nemesacél felveszi a versenyt a drágább nemesfémekkel, sőt!


Maga az orvosi acél egyébként jól kombinálható más fémekkel is, pl. arany, titán, stb.

Legkülönlegesebb munkáink talán a tausírozással díszített karikagyűrűk, ahol 24 karátos aranyat kovácsolok az acél alapba....

Érdekesség, hogy nemesacél gyűrűpárok már 80.000. Ft-tól kaphatók.


http://www.mihalovitsmanufaktura.hu/

http://www.mihalovitsmanufaktura.hu/

http://www.mihalovitsmanufaktura.hu/

http://www.mihalovitsmanufaktura.hu/

Ha szeretnél többet megtudni az ékszerek és az ékszerész világáról, látogass el honlapomra.

 
A megosztásokat megköszönöm :)


Üdvözlettel:
Mihalovits András
 
ötvösmester
 

2016. június 24., péntek

Egyedi férfi ékszerek

Férfiaknak tervezni ékszert még nagyobb kihívást jelent számomra, mint hölgyeknek, hiszen a férfiak jobbára nem „ékszeresek”.

A férfi ékszerek mindig sokkal funkcionálisabbak.

Például gyakori a pénzcsipesz, óralánc, nyakkendőtű, mandzsettagomb, övcsat stb.

A formák jobbára egyszerűbbek, letisztultak, a méretek nagyobbak, markánsabbak.

Ma Magyarországon még igen szegényes a kínálat az ékszerboltokban az igazi férfias ékszerekből, elsősorban az igényesen kialakított ékszerekre, vagy hétköznapi viseletű, míves használati tárgyakra gondolok.

Ezt az űrt igyekszünk betölteni egyedi tervezésű, személyre szabott, értékekkel.

Tervezzünk együtt!
Egy kedvelt autómárka, egy hobby, egy kedvenc fotó már elég is kiindulásnak...

Íme egy kis ízelítő.


Ha felkeltette írásom a téma iránti érdeklődésed, tudj meg róla még többet és nézd meg munkáinkat itt:
 
 
www.mihalovitsmanufaktura.hu



Üdvözlettel: 

Mihalovits András
ötvösmester
 
0620-270-77-77

2016. június 16., csütörtök

Karikagyűrű alapanyagok folytatás, a DAMASZK ACÉL



   A szívemnek legkedvesebb ékszerfémek egyike a damaszk acél.
 
Az első találkozásom a damaszkuszi acéllal azonnal  meghatározó fordulatot jelentett az életemben és - Magyarországon elsőként - elkezdtünk Édesapámmal damaszk acél karikagyűrűket tervezni és készíteni.

   Egy késkiállításon láttam először damaszkuszi pengéket. 

Lenyűgözött különleges, egyedi rajzolatuk, sokféleségük és az a karakteresség, amit sugároztak ezek az acélok. Szinte azonnal megfogalmazódott bennem, hogy ilyen anyagból milyen különleges, egyedi karikagyűrűket lehetne készíteni!

A technológia lényege, hogy két különböző széntartalmú acél ötvözetet egy anyaggá kovácsolnak össze, úgynevezett kovácshegesztéssel (hozaganyag nélkül)  oly módon, hogy a két alapanyagból nyert új fémet laposra nyújtják, kovácsolják, majd félbehajtják, újra laposra kovácsolják és ezt többször megismételve egyre magasabb rétegszámú damaszk acélt kapnak. 

A megfelelő rétegszám elérése után vastagabb, tömör rudakat készítenek a damaszkból és ezeket megcsavarják tengelyirányban. Ez az úgynevezett torziós damaszk.

Damaszkacél karikagyűrű pár
 

Elkezdtem utána olvasni a technika eredetének. 

Európában Damaszkusz városában készítettek először damaszkuszi kardokat (innen az elnevezés) ahol egy szerencsés kovácstanonc mindenféle - különböző minőségű- maradék acélokból, patkószögből, törött kardból és hulladék vasakból kardot készített magának. 

Abban az időben nagyon drága volt a jó minőségű ötvözött acél, ezért semmit nem dobtak el. 

A kovácstanoncnak egybe kellett volna olvasztania az összegyűjtött hulladékokat, de nem tanulta meg jól a leckét, ezért "csak" összekovácsolta a különböző acélokat. 

A "csoda" akkor történt meg, amikor a kész pengét megedzette és a fém felületén, mintegy faerezet-szerűen- kirajzolódtak a különböző összetételű acélok határoló vonalai. Szerencsére a mestere nem kergette világgá, hanem újra megcsináltatta vele az egész folyamatot a legelejétől! 

Ezután kezdtek el kísérletezni a különböző minták létrehozásával. 

A gyors népszerűséget mégsem az esztétikai szépség hozta a damaszk acélnak, hanem amikor kiderült, hogy egy damaszkolt pengével ketté lehet vágni egy hagyományos acél kardot! A damaszkolással nyert acél ugyanis nem csak keményebb, de rugalmasabb is volt elődeinél, így komoly helyzeti előnyt biztosított a csatában a gazdájának.

Ezek az acélok nagyon hatékony fegyverek voltak, de nem lettek volna jók ékszer alapanyagnak, mert nem voltak rozsdamentesek. 

Mára szerencsére a technika fejlődése és a kitartó kísérletezés elhozta számunkra a rozsdamentes porkohászati damaszk acélokat, amelyekből kiváló, egyedi ékszerek készíthetők.

Ha felkeltette írásom a téma iránti érdeklődésed, tudj meg róla még többet és nézd meg munkáinkat itt:
 
www.mihalovitsmanufaktura.hu



Üdvözlettel: 

Mihalovits András
ötvösmester
 
0620-270-77-77

2016. június 9., csütörtök

A három leggyakoribb ékszervásárlói hiba




Tizennegyedik éve foglalkozom egyedi, kézzel készült ékszerek gyártásával és eladásával.

Ez idő alatt megfigyeltem, hogy a legtöbb ékszervásárló ugyanazokat a tipikusnak mondható hibákat követi el ékszervásárláskor.

Ha ezeket a rossz döntéseket elkerüljük, jelentős mértékű pénzt spórolhatunk meg!

 
Első helyre tenném a legtipikusabb jelenséget, nevezetesen azt, amikor a vásárló önként háttérbe szorítja azt, hogy mi tetszik neki, csak a grammonkénti árakat kérdezgeti és közben fejben oszt- szoroz.

A kézzel készült, egyedi alkotások általában ( de nem minden esetben) magasabb grammonkénti árra jönnek ki, mint az öntéssel készült sorozatgyártmányok. Viszont egyedibbek, személyre szólók és tartósabbak! Az üreges áruk látványos, nagyméretű ékszerek, de kevéssé tartósak, nehezen- vagy egyáltalán nem javíthatok.

Egy ékszer szépségét  és érték nem a mérleg mutatja!

A legdrágább nem mindig a legjobb minőséget jelenti, a legolcsóbb mindig gyanús. Hogyan igazodjunk akkor el ebben a hatalmas kínálat-dömpingben?

A hozzám betérőknek azt szoktam javasolni, hogy döntsék el magukban, mennyit szeretnének-, tudnak áldozni az ékszerre, aztán válasszák ki a kirakatból (az árak ismerete nélkül) azokat a darabokat, amelyek tetszenek nekik. Az én dolgom, hogy kitaláljam, hogyan lehet elkészíteni a rá szánt keretösszegből.

http://mihalovitsmanufaktura.hu/
 

A második leggyakoribb hiba, hogy a legtöbb ember szinte semmilyen alapismeretekkel nem rendelkezik az ékszerekkel kapcsolatban.

Persze egy vásárlónak természetesen nem kell szakembernek lennie és a jó eladó (pláne ha ötvös is az iIlető) szívesen magyarázza el az érdekesebb szakmai fogásokat vagy, hogy mitől különleges az adott ékszer.

De az internet korában már nem csodálkozhatunk rá pl egy autó szalonban, hogy jé ennek négy kereke van...? Ha az alapokból kicsit felkészülünk, könnyebb lesz a választás is és kevésbé tudnak minket megvezetni hangzatos reklámokkal. Nem utolsó sorban az eladó is hálásabb lesz, ha nem Ádámtól-Évától kell elkezdnie a történetet és több idő jut a specifikusabb, érdekesebb műhelytitkokba való bepillantásra.

 
A harmadik legtöbbször elkövetett hiba: a nyaralások ideje alatt vásárolt ékszerek. Erről mindenkit lebeszélnék! Külön iparág épült ki a naiv turisták kifosztására. Gyakran találkozom olyan ékszerekkel, amelyeket külföldi nyaralások alkalmával vettek, abban a hiszemben, hogy biztos értékes és jó, mert drága volt. Sajnos ezek nem állnak egymással ok-okozati összefüggésben! A legtöbbször silány minőségű, dömping árut vettek borsos áron, ami nem is javítható!

Az ékszerész szakmája bizalmi munkakör. 
Csak ismert gyártót válasszunk, olyat, akit bármikor ugyanott megtalálunk és vannak referenciái is!

 



Üdvözlettel: 

Mihalovits András
ötvösmester
0620-270-77-77
www.mihalovitsmanufaktura.hu