2021. november 10., szerda

Aranylelet

1887-ben került elő földmunkák során a huszonhárom darab ingot (ebből tizenöt törve és négy egész) a Kárpátok hegyei között, Kraszna közelében. A 367–375 közötti években készültek, és a sirmiumi római pénzverde aranykészletéhez tartoztak, amelyek valószínűleg a gótok zsákmányaként kerültek Erdélybe. Ott viszont már a hunok elől menekülő gótok rejthették el őket a Bodzai-szoros környékén.




Az első aranyrúdon két bélyeg található a hivatalnok Lucianus nevével. A következő bélyegen a három császár képmása, majd a DDD NNN (dominorum nostrorum) felirat. A negyedik bélyeg Sirmium Tyche-jét ábrázolja, a falkoronát viselő, trónuson ülő istennőét, aki az eredeti Tyche sajátos ikonikus változata. Bőségszarut és pálmaágat tart a kezében. Alatta pedig Sirmium műhelyének jelzése, a SIRM rövidítés.

Súlya 372 gramm.


A második ingoton öt, Flavianus tisztviselő nevével ellátott bélyeg van. Súlya 472 gramm.

" F(lavius) Flavianus pro(bavit vagy bator), sign(avit) ad digma" vagyis az aranyfinomitó a kiégetett (obryzatum) aranyból megöntötte a forgalomba bocsátandó rudat (later) és ráütötte a bélyegét; tőle átvette az ellenőr, összehasonlítva a próbatűvel (digma) megvizsgálta, és meggyőződvén, hogy jól van megtisztítva, helyesli (probat) és ennek jeléül ráüti maga is a bélyegét (signat).


Az aranyérmék folyamatos tisztaságának biztosítása érdekében Kr. u. 365 körül a császárok elrendelték, hogy az összes, adóként befizetett aranyérmét olvasszák rudakká, mielőtt visszaforgatnák érmévé (Codex Theodosianus 12.6.2).


A harmadik század végén elrejtett, Aboukirben talált (Egyiptom) kincs viszont azt sugallja, hogy ez a gyakorlat már legalább a tetrarchia óta érvényben volt. Könnyebb volt kisebb számú rudat tesztelni, mint több millió érmét darabonként, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy azok tiszta, finomított aranyból készültek (obryzium; rövidítve az érméken ekkoriban OB, ezen a rúdon pedig OBR). Az ilyen aranyrudak azt a köztes formát képviselik, amelyet az arany az egybeolvasztást követően kapott, mielőtt visszaalakították volna érmékké.


A "Lucianus obryzavit idem signavit (in) Christo", arról értesít minket, hogy Lucianus volt a sirmiumi pénzverő aranyfinomítója, akinek kötelessége volt minden rúdra, amely az ő műhelyében és felügyelete alatt készült, a maga bélyegét ráütni és ezzel szavatosságot vállalni, hogy ez az arany valóban "ad obrussam" meg van tisztítva.


https://mnm.hu/hu/gyujtemenyek/coins-collection/eremtar-gyujtemeny

http://epa.hu/01900/01921/00016/pdf/EPA01921_eme_1887_4_4_337-346.pdf

https://antiquitebnf.hypotheses.org/11625


Nyitvatartás:


Hétfő: ZÁRVA

Kedd: 8-12ig 13-16ig

Szerda: ZÁRVA

Csütörtök: 8-12ig 13-16ig

Péntek: 8-12ig 13-16ig

Szombat: 9-12ig 13-17ig

Vasárnap: ZÁRVA


Kérem, legalább 3 nappal előre foglaljatok időpontot, ha hétköznap jönnétek.


Szombati találkozót érdemes 1-2 héttel előre lefoglani, mert a szombatok gyorsan betelnek.


A MIHALOVITSMANUFAKTURA ma már egy védjegy, egy márkanév,  amely garancia az ékszer viselője számára, hogy mindenből a legjobbat kapta és kapja!

ÚJ: A visszajelzéseket szívesen fogadjuk! Azokat a weboldalunkon is megtehetitek:  https://mihalovitsmanufaktura.hu/visszajelzesek

Köszönjük, hogy minket választottak/választottatok!


Szép napot kíván:


Mihalovits András Ötvösmester


Műhely: +36-1-286-08-94

Mobil: +36-20-270-77-77


A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.

https://www.mihalovitsmanufaktura.hu

https://www.facebook.com/mihalovits.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése