2020. november 19., csütörtök

Mokume-Gane, az „élő fém”

    A Mokume-Gane, egy tradicionális fémmegmunkálás, mely igen nagy szakmai gyakorlatot és fémmegmunkálási ismereteket követel. Nagyon nehéz feldolgozni a mokume anyagot, mely különböző minőségű fémekből áll, így azok mind máshogyan reagálnak a hőre, hajlításra, kovácsolásra.

    Első találkozásom a Mokume-val egy életre meghatározó élmény volt. A németországi Inhorgenta kiállításon láttam ilyen ékszert és azonnal beleszerettem a technikába!

Amikor rápillantottam az árcédulára rögtön világossá vált, hogy nekem csak akkor lesz Mokume ékszerem, ha magam készítem el. Azóta már tudom, hogy olcsóbb lett volna venni egyet...

De akkor még nem tudtam, így belevágtam a kísérletezésbe. Nem volt túl sok támpont, külföldi szakkönyveket és az internetet bújva, homályos keleti misztériumokkal tarkított régi leírások alapján pár év kísérletezéssel megszülettek az első Mokume ékszerek. Jobbára karikagyűrűk, mert a különböző színű fémek „egybefonódása” jól szimbolizálja a szerelmes pár életútjának egyé válását. Ezért gyakran két színből dolgozom, de nem ritkák a többszínű Mokume-k sem.


   A technológia szinte megszólalásig azonos a damaszkolással, csak a Mokume-nál nemesfémekből, esetleg nemesfém és réz kombinációjából készül az alapanyag. A technológia alapja, hogy különböző színű nemesfém ötvözetekből lapokat készítünk, majd ezeket összeforrasztva és összekovácsolva, egy új alapfémet nyerünk. Az így kapott alapanyagból négyszög keresztmetszetű rudakat fűrészelünk le, majd ezeket lehet hengerelni, csavarni, kovácsolni, strukturálni. Ha például belefúrunk az anyagba és a lemezeket összekovácsoljuk, a felületen koncentrikus köröket kapunk. Ha az anyagot ezután egy irányba nyújtjuk, hengereljük a körök ellipszissé alakulnak. A minták változatossága végtelen, csak a fantáziánkon múlik, milyen lesz a végeredmény.








Megfigyeltem, hogy azokra az emberekre, akik értékelik és értik a kézi munka szépségét, igézően hat a Mokume lágysága és harmóniája.

Hogy megértsük a Mokume-Gane jelentőségét, gondoltban vissza kell térnünk az időben az ősi Japánba, ahol a kovácsokat, fémműveseket különleges tisztelet övezte és apáról fiúra szállt a különleges Mokume technika, melyet a legértékesebb kultusztárgyak készítésénél, a szamuráj kardok kovácsolásánál használtak. Titokban készítették, elrejtve a kíváncsi szemek elől a munka precíz részleteit…

A késő 1600-as évek- és az 1800as évek között a szamurájkard nem csak harci eszköz, hanem jelkép is a szamuráj katonák számára. A kard félelmetes funkcionalitása ellenére nem csak egy fegyver. A szamuráj kard volt a minőségnek és a művészi díszítésnek a metaforája. A kard mívessége, a hüvely kidolgozottsága mutatta a katona társadalmi hovatartozását, anyagi helyzetét. Sok ekkor készült kard a mai napig felülmúlhatatlan munka. A kardot a nagyra becsült kardkovács készítette, akár hónapokig. Ezek a fegyverek fejlett kézműves módszerek egész tárházát vonultatják fel, díszítésben, kovácsmunkában.








A technikát a 19. századig csak a kardok készítésénél használták. Amikor japánban megváltozott a politikai helyzet, a kard viselés betiltását követően a technikai tudás nem veszett el, hanem kisebb használati tárgyakon és más ékszereken tovább élt és él napjainkig. Az ősi technika, a Mokume-Gane továbbra is megőrizte a japán ember számára a szinte vallásos áhítatot, a fém szeretetét, a készítő megbecsülését.







A hagyományos módszer, a Mokume-Gane (moku = fa, engem = szem, gane = fém) egy olyan módszer, melyet a hagyomány szerint Denbei Shoami (1651-1728), egy XVII. századi kovácsmester fejlesztett ki a szamuráj kardok díszítésére. A kovácsmunka alapja a különböző tulajdonságokkal bíró rétegelt fémek voltak, melyeket meghatározott hőn egymásba kovácsoltak. A minták végtelenül változatosak. Kombinálhatóak arannyal, ezüsttel és más réz ötvözetekkel is. A gyönyörű minták páratlanul szépséges optikai hatást mutatnak.

Szükséges a fémek részleges összeolvadása, de mégis különálló rétegek kell, hogy maradjanak. A mokume alapanyag leggyakrabban 10-30 rétegből álló válogatott fémek, úgy, mint vörösarany, fehérarany, sárgaarany, sterlingezüst. A végeredmény olyan, mint egy domborzati térkép a síkban, mely bemutatja az anyag mélységét, plasztikáját. Páratlanul jól alkalmazható, nem csak használati tárgyaknál, hanem karikagyűrűknél, esküvői gyűrűknél, kísérő gyűrűknél, lánykérőgyűrűknél.






A megmunkálás során a cizellálás, a vésés, a marás, stb kombinációja adja a szépségét a munkának: és teszi egyedülivé a fémet. A Mokume Gane művészet. Rengeteg változatos minta, melyből képtelenség két egyformát készíteni. Az ember folyamatosan tanulja ezt a technikát, sohasem mondhatja, hogy már mindent tud a Mokume-ről, ahhoz talán egy élet is kevés…

A megosztásokat köszönjük!

Kövessetek minket Instán és FB-on!


Nov. 25.e után már csak 2021.es határidőre tudok ékszerkészítést vállalni.


NYITVATARTÁS VÁTOZÁS

Hétfő:          ZÁRVA 

Kedd:          8-12-ig 13-16,30-ig

Szerda:          ZÁRVA

Csütörtök: 8-12-ig 13-16,30-ig

Péntek:          8-12-ig 13-16,30-ig

Szombat: 9-12-ig 13-17-ig


Kérem, legalább 2-3 nappal előre foglaljanak időpontot az alábbi számaink egyikén:

Műhely: +36-1-286-08-94

Mobil: +36-20-270-77-77

A MIHALOVITSMANUFAKTURA ma már egy védjegy, egy márkanév,  amely garancia az ékszer viselője számára, hogy mindenből a legjobbat kapta és kapja!

Köszönjük, hogy minket választottak/választottatok!

Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester

Műhely: +36-1-286-08-94

Mobil: +36-20-270-77-77

A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.

https://www.mihalovitsmanufaktura.hu

https://www.facebook.com/mihalovits.hu/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése