2018. február 8., csütörtök

Ezüst, mint befektetés

Haladjunk tovább a nemesfémek során és vizsgáljuk meg az ezüstöt, mint befektetést.

Itt is ugyanaz igaz, mint az arany esetén.

Ha befektetés a cél, ne ékszer formába vásároljuk meg az ezüstöt, hanem inkább befektetési tömbként, mert kisebb a grammonkénti munkadíj.

Igaz viszont az is, hogy míg a színarany ma 10.717 Ft, addig az ezüst 133. Ft grammonként. Ezért vagy nagy mennyiséget kell belőle forgatni vagy beérjük kisebb profittal.

 Egyedi karikagyűrű és ezüst ékszerek készítése


Ami viszont eltérést mutat az arannyal szemben, hogy rendkívül jó befektetés lehet a régi ezüst dísztárgyak gyűjtése. Kiváltképp az 1800-as éveket megelőző darabok, melyek úgynevezett céhes mesterjegyet tartalmaznak. (A készítő céh kis monogram beütője) Ezek igazi gyűjtői ritkaságok és az anyagárnak nemritkán tízszeresére is rúghat az értékük.

Az ezüstműves szakma sajnos kihalóban van és az új hightech anyagok (acél, titán) megjelenésével háttérbe szorult a nagyobb szakértelmet igénylő, költséges előállíthatóságú ezüst használati tárgyak gyártása.

Ilyenek például az evőeszközök, gyertyatartók, poharak, szelencék, dobozok stb.

Ha valaki gyűjtemény létrehozásában gondolkodik, érdemes valami ritkább, szűkebb szegmenst választani és abból összeállítani egy sorozatot.

Például van aki csak mandzsettagombokra specializálódik vagy ezüst tubákos szelencéket esetleg keresztelőpoharakat gyűjt. 

De egy hiánytalan ezüst étkészlet is ma már nagy ritkaság, főként ha jó állapotú.

Ezek értéke évről-évre nő, mert már alig van szakember, aki ilyesmit el tudna készíteni.

Ha valakit érdekel közelebbről ez a téma, érdemes ellátogatni pl. egy BÁV árverésre.
Igazán hangulatos és izgalmas látvány, ahogyan izgatottan emelik ajánlattevő sorszám táblácskáikat a szakavatott gyűjtők, befektetők...


Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése