2017. október 12., csütörtök

Szintetikus kövek születése és térhódítása

Alapvető különbségek a valódi- és a szintetikus kövek között

A szintetikus kövek megszületését nem is az ékszeripar kezdeményezte, ide csak jóval később került. A történet az 1900-as években kezdődött, amikor A.V. Verneuil kifejlesztette a cseppolvasztás módszerét, melyet mind a mai napig használnak. 

Az eljárás lényege, hogy porított nyersanyagot (drágakő feldolgozásból lehulló anyagokat, sérült köveket) kb 2.000 °C-on összeolvasztanak és egy úgynevezett olvadékkörtét hoznak létre, melyből hagyományos drágakőformák csiszolhatóak.

Kezdetben ennek inkább csak tudományos érdekessége volt, mert eleinte csak nagyon kicsi köveket tudtak létrehozni. (Ma már egy ilyen olvadékkörte eléri a 2-500 karátnyi tömeget is!)


 Kísérőgyűrű, lánykérő gyűrű készítés

Az áttörést az óraipar hozta, ahol a mechanikus órák rubin csapágyait kezdték kiváltani a jóval olcsóbb szintetikus rubinra.

A sikeren felbuzdulva nagyobb figyelmet kapott a szintetikus kő gyártás és hamarosan elkészült  az első szintetikus zafír (1910-ben!)  majd a korund csoport többi tagja.


Drágakő nagyságú szintetikus smaragdot csak a 40-es évekre sikerült először létrehozni.

1955: az USA-ban és Svédországban elsőként állítanak elő szintetikus gyémántot kb 50-100.000 AT nyomáson 1.500-2.400 °C-on.

Az első drágakő minőségű szintetikus gyémántra a 70-es évekig kellett várni. Előállításuk mind a mai napig annyira költséges, hogy szerencsére nem jelent konkurenciát a valódi gyémántoknak.

1977: kihozzák a piacra a cirkóniát, mely az első olyan kő, amelynek nincs a természetben megfelelője. Így szigorúan véve nem is nevezhetnénk szintetikus kőnek, hanem műterméknek. (Kémiai összetétele: ittrium-cirkónium-oxid). Magas fénye, viszonylagos keménysége és főként olcsósága miatt hamar az ékszeripar sztár-köve lett. Az üzletekben kapható gyűrűk, fülbevalók 99%-a mind a mai napig cirkónia kővel készülnek.

Ma már valójában nem létezik olyan kő, aminek ne volna szintetikus másolata, ezért a vásárlásnál legyünk elővigyázatosak!


A megosztásokat köszönjük!



Szép napot kíván:

Mihalovits András Ötvösmester
Műhely: 061-286-08-94
Mobil: 0620-270-77-77
A műhely címe: 1238. Bp. Láng Endre u. 45.
http://www.mihalovitsmanufaktura.hu
www.facebook.com/mihalovits.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése