2016. december 11., vasárnap

Sokszor kérdezik tőlem: Mi az a cirkónia és a Swarovski kristály?



A sorozatgyárott ékszereket leggyakrabban cirkóniakővel díszítik. 

Ez egy, az elektromos iparból átvett úgynevezett cseppolvasztásos módszerrel (A.V. Verneuil állttal kifejlesztett módszerrel) készülő szintetikus termék. Lényege, hogy 2.000 Celsius fokon porított nyersanyagot olvasztanak meg egy kemencében, mely hatására úgynevezett olvadékkörték keletkeznek. 

Bár nincsenek kristálylapjai, az olvadék belsőleg teljesen megfelel egy természetes kristálynak. Előnye, hogy nagyon olcsó és tetszetős. 

Egyedi készítésű ékszerek


Ma már olyan cirkóniákat gyártanak, amelyek a megszólalásig hasonlítanak a gyémántra. Úgynevezett gyémántfényű-cirkóniák. Hátrányuk azonban, hogy az úgynevezett fazettaélek hamar elkopnak, így a kő egy idő után mattá, üvegszerűvé válik: rontja az ékszer kinézetét. 

A cirkónia keménysége 7-8 Mohs, míg a levegő portartalma 9 Mohs, ezért a kövek idővel különösebb fizikai behatás nélkül is megkopnak. A földön megtalálható legkeményebb anyag a gyémánt, amelynek keménysége 10 Mohs, így sohasem kopik meg. (a gyémánt 140- szer keményebb a Mohs skála őt megelőző eleménél, a rubinnál) .

Sokszor hallom a megrendelőimtől, hogy ez és ez a kő nem lehet szintetikus, mert még a nagymamámtól kaptam, de ne feledjük a szintézissel történő növesztésekkel kapcsolatos kísérletek 100 évre nyúlnak vissza! Ma már szinte nincs olyan kő, aminek ne volna szintetikus változata!

Gyakran hallani még a Swarovski kristály elnevezést, ami valójában nem kristály, hanem foncsorozott és csiszolt üveg. 
Egyedi készítésű ékszerek Budapest
A cirkóniának és a Swarovski kristálynak csupán esztétikai értéke van, ezért kézzel készült, egyedi ékszerekbe kevésbé ajánlom.


Szép napot kíván:
Mihalovits András
Ötvösmester
0620-270-77-77


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése