2016. november 17., csütörtök

Mi a különbség a fehér- és a sárga arany között? A fehérarany drágább? A platina ugyanaz, mint a fehér arany?



Sokan azt kérdezik tőlem, hogy a fehérarany miért drágább. A válaszom, hogy nem drágább. Az arany az egyetlen olyan fém a földön, mely ötvözők hatására (más fémekkel összeolvasztva) megváltoztatja a színét. Így beszélhetünk sárga-, fehér-, vörös-, rosé-, és zöldárnyalatú ötvözetekről.
Az ötvözetek árát a színarany tartalom határozza meg, például a leggyakoribb ötvözet a 14 k-s arany 585 ‰-e (ezrelék) színarany. Ha a fennmaradó 415 ‰ színezüst, úgy zöld aranyról beszélünk, ha színréz (vörösréz) vörös aranyról. 

Aranygyűrű, fehérarany gyűrű, többszínű karikagyűrű

A fehérarany sokkal keményebb a sárga színű ötvözetnél, ezért megmunkálása nehezebb, így a legtöbb ötvös magasabb munkadíjat számít fel a fehérarany ékszerekre, de maga az alapanyag ettől még nem drágább. (A legtöbb megrendelőm fehér arany ékszert rendel, mert ugyanolyan áron készítem el, mint a könnyebben megmunkálható sárga- vagy rosé aranyat.)

Fontos kérdés azonban, hogy az ékszer kézzel készült, kovácsolt, hengerelt, húzott alapanyagból készült-e? Ugyanis az így elkészült tárgy jóval keményebb, tartósabb és magasabb fényű, mint az öntéssel készült sorozatgyártmányok! Érdekes tény, hogy a kovácsolt ékszerek tömege is nagyobb lesz, mint egy látszatra ugyanakkora öntött tárgynak. Ezt az okozza, hogy a kovácsolás, hengerlés, egyszóval a kézi megmunkálás hatására a minimum értékre csökken a kapcsolódó fématomok között lévő távolság. Így a kapott fém mechanikailag szívósabb, egyneműbb lesz és ugyanazon térfogat mellett nagyobb tömegű.

Fehérarany és vörösarany karikagyűrű

A másik közkeletű tévedés a platina és fehér arany fogalmának keverése.

A fehér arany, az előbbiekben leírt módon színarany (24 karátos arany) más fémekkel, többek között palládiummal alkotott ötvözete. Ezért van, hogy a fehér arany sosem teljesen fehér színű, hiszen az alapfém az arany, amely sárga! A valódi fehér arany enyhén sárgás árnyalatú, melyet egy platinafémek csoportjába tartozó fémmel, a ródiummal szoktak bevonni, hogy megtévesztésig hasonlítson a platinára, ami viszont teljes anyagában fehér színű, magas fényű nemesfém.

Sosem szoktam ajánlani a ródium bevonatot, mert ahol a használat során megkopik a fehér arany ékszer, ott előjön a valódi, sárgás-fehér színárnyalat, mely csúnyán el fog ütni a fehéren maradt részektől! Ezen felül a tartósítószerektől és minket körülvevő kemikáliák hatására egyre több emberben alakul ki fémérzékenység, allergia, mely a ródiumozott ékszerre bőrpirosodással, viszkető kisebesedéssel reagál.

Ha valaki igazán fehér színű, értékes ékszert szeretne készíttetni, nekik a 950 ezrelékes tisztaságú platinát szoktam ajánlani, mely teljes mértékben antiallergén ötvözet, azonfelül a Föld egyik legritkább féme …

Szép napot kíván:

Mihalovits András
Ötvösmester

0620-270-77-77

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm, nagyon jó magyarázat.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök hogy rátaláltam erre az írásra,egy szakember tökéletesen átfogó magyarázata!Végre megtudtam miért nem bírom hordani az ajándékba kapott gyönyörű fehérarany medálomat.Nikkel és palládium allergiás vagyok,(erről hivatalos orvosi allargia vizsgálati leletem van)

    VálaszTörlés